Maestralna sabotaža Rusa

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 13:04

Maestralna sabotaža Rusa

Sumnja se da su ruski tehničari namerno sabotirali slovačke migove-29, koje je ta zemlja nasledila iz ere sovjetskog saveza, piše Euraktiv.

Radi se o čak 29 migova, naveo je taj portal, pozivajući se na reči slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nađa.

Reč je o dvomotornim avionima sovjetske proizvodnje koji su bili deo slovačke vojske koja ih je dobila posle razdvajanja od Češke 1993. Nedavno su dati Ukrajini, a slovačka vojska ih nije koristila od avgust >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2022.

"Oni su mogli da lete, ali to ne znači da su bili osposobljeni i za bitke. Ukrajinci su došli u Slovačku, nedelju dana pre polaska mIgova, doneli rezervne delove i pregledali avione", objasnio je Nađ nakon što je opozicija koju predvodi partija Smer-SD bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala zbog odustajanja od vrednih letelica.

Ali na avionima su primećene greške, a slovački ministar odbrane sugeriše da su ih možda namerno napravili ruski tehničari koji su bili u vojnoj avio-bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine.

"Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali delovi kojima su pristupali samo ruski tehničari. Kvarovi su se pojavili samo u onim delovima kojima su Rusi pristupali", rekao je Nađ.

Iako istraga nije pokazala nameru, Ministarstvo odbrane je "osetilo gubitak poverenja u ruske tehničare u Sliaču jer su se greške pojavljivale na mestima do kojih su samo oni mogli da dođu", dodao je ministar.

I general-potpukovnik Lubomir Svoboda, bivši pilot najvišeg ranga, takođe je sugerisao da su Rusi namerno oštetili avione.

"Od njih smo preuzeli motor koji je trebalo da traje 350 sati. I na kraju je leteo samo 70 sati. Šta možemo učiniti od toga? Možda je bilo loše izrade, nazovimo to tako. Ne znam", rekao je u intervjuu za Denik N.

Ruska ambasada u Slovačkoj saopštila je da je isporuka slovačkih borbenih aviona Ukrajini dovela do "nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni inicijatori donetih odluka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.