Maduro novi predsednik Venecuele

Izvor: RTS, 15.Apr.2013, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro novi predsednik Venecuele

Kandidat nekadašnjeg lidera Venecuele Uga Čaveza Nikolas Maduro je novi predsednik te zemlje, saopštio Nacionalni izborni savet. Maduro pobedio kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa, mada teže nego što se očekivalo. Među prvima - čestitke od Vladimira Putina.

Nikolas Maduro novi je predsednik Venecuele, saopštio je Nacionalni izborni savet. Maduro, koga je nekadašnji lider te zemlje Ugo Čavez proglasio za naslednika, pobedio je kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa, mada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teže nego što se očekivalo.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je Nikolasu Maduru pobedu na predsedničkim izborima u Venecueli. Dačić je u čestitki naglasio opredeljenost Vlade Srbije da nastavi i unapredi saradnju sa prijateljskom Venecuelom.

Srpki premijer uveren je da će pod rukovodstvom Madura odnosi dve zemlje biti unapređeni i da će ih pratiti rast ekonomske saradnje u interesu obe zemlje.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime izražavam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora za predsednika Venecuele. Želim da naglasim opredeljenost Vlade Srbije da nastavi i unapredi saradnju sa prijateljskom Venecuelom. Uveren sam da će pod Vašim rukovodstvom dosadašnji dobri odnosi Venecuele i Srbije biti unapređeni i da će ih pratiti rast ekonomske saradnje u interesu obe zemlje, piše u Dačićevoj poruci.

Nikolas Maduro dobio je 50,7 odsto, dok je Enrike Kapriles dobio 49,1 odsto glasova.

To je, kako navodi Izborni savet, razlika od oko 235 hiljada ljudi. Madurove pristalice već slave ulicama Karakasa uz vatromet i pesmu.

Slavi i Maduro, koji je nekada bio vozač autobusa, a danas ga svi mogu oslovljavati sa "predsedniče". On je do trijumfa stigao na krilima podrške nedavno preminulog Čaveza. U pobedničkom govoru rekao je da je Čavez zemlji ostavio sina, misleći na sebe, koji će pokazati da je dostojan otadžbine.

"Sada je najvažnije da imamo mir u zemlji. Ne želimo nasilje", rekao je novi predsednik Venecuele.

Enrike Kapriles, sa druge strane, rekao je da ne priznaje rezultate izbora i da želi da se i doslovno svaki glas ponovo prebroji.

Njegove pristalice nisu slavile po ulicama, već su, nezadovoljni, udarali o lonce i šerpe.

"Imamo različite rezultate", istakao je Kapriles u obraćanju naciji nešto posle ponoći, ukazujući na hiljade neregularnosti tokom glasanja.

"Gospodine Maduro, ako ste bili ranije nelegitimni, sada ste to još više", rekao je Kapriles, prenela je agencija Rojters.

Kapriles je juče upozorio da postoji plan da se izmeni izborna volja.

"Skrenuli smo pažnju u zemlji i u svetu na nameru da se promeni izborna volja glasača", napisao je kapriles na svom Tviter nalogu pošto su juče otvorena birališta, prenela je agencija AFP.

Nikolas Maduro rekao je da će i formalno zahtevati reviziju izbora, ako to opozicija želi.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Nikolasu Maduru na pobedi na predsedničkim izborima u Venecueli, saopštila je pres-služba Kremlja.

U čestitki, Putin je izrazio uverenje da će pod vođstvom Madura Venecuela napraviti dalje korake u jačanju partnerstva sa Rusijom i ponovio je spremnost Rusije za daljim razvojem konstruktivnog dijaloga u čitavom spektru bilateralnih i međunarodnih pitanja koja su u interesu obe države, prenela je agencija Itar-tas.

Nedavno preminuli venecuelanski lider Ugo Čavez lično je izabrao za svog političkog naslednika Madura.

Čavez je umro 5. marta posle dvogodišnje borbe sa rakom, posle čega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobednik predsedničkih izbora trebalo bi da položi zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019. godine, pošto treba da završi mandat koji je Čavez trebalo da započne u januaru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolas Maduro izabran za predsednika Venecuele

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2013

15.04.2013. -..Prema zvaničnom saopštenju Državne izborne komisije Venecuele, za predsednika Venecuele je izabran "naslednik" Uga Čaveza Nikolas Maduro, koji je dobio 50.66% glasova. Njegov glavni protivnik Enrike Kapriles se našao na drugom mestu sa 49.07% glasova. Vanredni izbori za predsednika...

Nastavak na Vostok.rs...

Maduro nasleđuje posrnulu Venecuelu

Izvor: Deutsche Welle, 15.Apr.2013

Nikolas Maduro je tesno pobedio na predsedničkim izborima u Venecueli. Naslednika Uga Čavesa očekuje reorganizacija zemlje, jer Venecueli mnogo toga nedostaje, čak i hrane.

Nastavak na Deutsche Welle...

Čavez i mrtav nepobediv!

Izvor: Kurir, 16.Apr.2013, 07:53

Nikolas Maduro sa 50,66 odsto glasova postao predsednik južnoameričke zemlje zahvaljujući liku i delu pokojnog lidera, za petama mu ostao Enrike Kapriles sa 49,1 odsto podrške..KARAKAS - I posle Uga - Ugo...Nikolas Maduro (51), kog je bivši lider Venecuele Ugo Čavez pre smrti imenovao za svog naslednika,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.