Madrigalisti Mladena Jagušta

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrigalisti Mladena Jagušta

Pod upravom Mladena Jagušta, hor RTS-a predstavio se na Kolarcu izborom madrigala najpoznatijih italijanskih kompozitora. To je kratka forma koja je i posle sedam decenija rada mestru Jaguštu posebno inspirativna.

Hor RTS predstavio je beogradskoj publici u Kolarčevoj zadužbini madrigale najpoznatijih italijanskih majstora, pod upravom maestra Mladena Jagušta koji i u devedesetoj godini radi i stvara sa mladalačkim žarom.

Madrigal, kratka, ali veoma izražajna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << forma koja je svoj vrhunac doživela krajem 16. i početkom 17. veka, u kojoj se pevalo o ljubavi, često neuzvraćenoj, je još pre 70 godina kad je otpočeo profesionalnu karijeru, bila posebno inspirativna za Mladena Jagušta. Naravno, danas ih doživljava na drugačiji način.

"Drugačije čujem, jer sam sada zreo čovek. Muzika je vezana za um, ako nije, znači nikad nisi ni bio muzičar.", kaže dirigent Mladen Jagušt.

Maestro Jagušt je sa mnogo energije i entuzijazma pripremao koncert. Objašnjenja, priče i traganje za zvukom i emocijom koje on sa svim svojim iskustvom poseduje.

"To sam ja hteo da ljudi ne pevaju, nego da doživljavaju", kaže Jagušt.

Gledajući ga kako vredno radi, čovek se neminovno pita odakle crpe volju za posao koji iziskuje veliki i fizički i psihički napor.

"Muzika je moj život, moja vera, to je bolje nego da mi nose krst ili zvezdu, neka mi nose violinski ključ", kaže Jagušt.

Mladen Jagušt je definitivno ima, a u to će se uveriti već za koji minut publika u Kolarčevoj zadužbini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.