Madrid: Otvorena nova kovid bolnica, sindikati se pitaju, ko će da leči pacijente kad nema dovoljno lekara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 16:58

Madrid: Otvorena nova kovid bolnica, sindikati se pitaju, ko će da leči pacijente kad nema dovoljno lekara

U blizini aerodroma u Madridu danas je otvorena nova bolnica za lečenje kovid pacijenata za čiju je izgradnju utrošeno 100 miliona evra.

Sindikati, međutim, upozoravaju na manjak medicinskog osoblja i pitaju ko će da radi u toj bolnici, prenosi Rojters.

Bolnica je izgrađena za samo tri meseca u blizini aerodroma u Madridu. U njoj će biti postavljeno 1.056 kreveta, od kojih 48 na odeljenjima intenzivne nege.

Prvobitno je planirano otvaranje krila sa 240 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kreveta, uključujući i odeljenje za intenzivnu negu. U ovom krilu bi trebalo da bude zaposleno 669 medicinskih radnika, uključujući lekare, sestre i tehničare.

Zapošljavanje osoblja odvijaće se postepeno, u skladu sa potrebama, saopštile su regionalne vlasti.

Sindikati tvrde da je broj dostupnog medicinskog osoblja znatno smanjen i da se mnoge bolnice suočavaju sa manjkom zdravstvenih radnika. Oni tvrde da izgradnja nove bolnice neće rešiti probleme, jer će u nju biti premešteno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova, koje nakon toga neće moći da rade.

Na desetine medicinskih radnika se zbog toga okupilo da izrazi protest ispred bolnice koju je otvorio predsednik madridskog regiona Dijaz Ajsuo.

Na meti kritike sindikata i lokalnih opozicionih političara našla su se i sredstva utrošena za izgradnju bolnice, koja su na kraju bila duplo veća od prvobitno najavljene sume.

Španija se po broju zaraženih nalazi na drugom mestu u zapadnoj Evropi, sa preko 1,6 miliona slučajeva potvrđenih od početka pandemije, a u zemlji je do sada preminulo više od 45.000 pacijenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.