Mađarska podržava put Srbije u EU

Izvor: RTS, 21.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska podržava put Srbije u EU

Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i želi da joj pomogne u bržem uključivanju u Uniju, rekao premijer Mađarske Ferenc Đurčanj. Mađarska i Srbija saglasne da je dijalog i stvaranje klime uzajamnog razumevanja jedini način za rešavanje problema i trajnu stabilizaciju regiona.

Tadić i Đurčanj razgovarali su i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i Mađarskoj i ocenili da su one neka vrsta mosta između dve zemlje i da njihova prava treba dosledno poštovati i dograđivati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Premijer Cvetković smatra da, kada je reč o nacionalnim anjinama, nema otvorenih pitanja. Đurčanj je primetio da je ranije bilo incidenata s mogućim nacionalnim motivom, ali je zaključio da ta pitanja mogu da budu rešena na lokalnom pravosudnom nivou.

Premijer Mađarske je, odmah po dolasku u Beograd, u Ambasadi Mađarske razgovarao sa predstavnicima mađarske nacionalne manjine.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da Srbija u procesu iznalaženja modaliteta za rekonfiguraciju civilne misije na Kosovu insitira na postojanju odluke Saveta bezbednosti UN, poštovanju rezolucije 1244 i statusnoj neutralnosti misije Euleks.

"Srbija želi da bude faktor stabilizacije u čitavom regionu kao što je i Mađarska faktor stabilnosti", rekao je Tadić.

Premijer Đurčanj je rekoa da EU zajedno sa Srbijom nastoji da pronađe način za razmeštanje Euleksa na Kosovu, i konstatovao da je u interesu EU, Srbije i čitavog regiona da na Kosovu vladaju mir, red i bezbednost, čemu bi misija EU trebalo da doprinese.

"Treba da se razgovara i pregovara sve dok se ne postigne dogovor i sa Prištinom i sa Beogradom, a EU i Brisel u tome treba da odigraju ključnu ulogu", rekao je premijer Đurčanj.

Tadić i Đurčanj su konstatovali i da bilateralni odnosi, posle određenih problema izazvanih priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Mađarske, idu uzlaznom linijom, i da je od obostranog interesa da se politički i ekonomski odnosi dve zemlje i dalje unapređuju.

Mađarska za evropske integracije Srbije

"Mađarska podržava evropske integracije Srbije i to je za Srbiju veoma važna činjenica. Mađarska i Srbija su neke od ključnih zemalja koje utiču na stabilnost regiona srednje i jugoistočne Evrope, tako da od političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji i Mađarskoj zavisi i stabilnost čitavog regiona", rekao je Tadić.

Premijer Đurčanj je istakao da je za Mađarsku od istorijske važnosti strateški zadatak da pomogne Srbiji i regionu u procesu evropskih integracija.

Predsednik Tadić i premijer Đurčanj razgovarali su i o teškoćama sa kojima se zbog svetske finansijske krize suočavaju dve zemlje.

Tadić je konstatovao da, za razliku od Srbije, Mađarska deo problema može da reši oslanjajući se na fondove Evropske unije, i istakao da je i to jedan od razloga zbog kojih bi za Srbiju bilo korisno da u najskorijoj budućnosti postane članica EU.

Predsednici Vlada Mađarske i Srbije Ferenc Đurčanj i Mirko Cvetković su ocenili da su odnosi dve zemlje dobri i da predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa.

Mađarski premijer je rekao da uključivanje Srbije u EU "neće biti lako" i da obe zemlje moraju mnogo toga da učine.

"Mađarska će uvek biti na takvom stanovištvu kako da se pronađu najlakši i najbrži putevi da biste ostvarili taj cilj", rekao je predsednik mađarske Vlade.

Srbija, ima važnu ulogu u regionu jer, ako krene putem dinamičnog razvoja, može da povuče za sobom i okolne zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, smatra Đurčanj.

Mađarski premijer je podsetio da je u prošlosti između dve zemlje bilo nesuglasica, ali da sada nema nikakvih spornih pitanja i da vlada atmosfera međusobnog razumevanja.

Cvetković je, takođe, konstatovao da su odnosi dveju zemalja dobri, ne samo na bilateralnom nivou, već i u kontekstu širih integracionih procesa i zahvalio je Mađarskoj na podršci u tom procesu.

Cvetković: Srbija stub stabilnosti u regionu 

Srpski premijer je ponovio da "srpska strana čvrsto stoji na pozicijama odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, ali isključivo uz korišćenje mirnih i diplomatskih sredstava", jer želi da bude stub stabilnosti i saradnje u regionu.

Cvetković je naglasio da je sadašnja Vlada posvećena regionalnoj saradnji i da "nikad neće povlačiti unilateralne poteze", već će, u slučaju potrebe, samo reagovati na korake druge strane, i to "mirnim potezima koji nisu ireverzibilni".

Premijer Srbije je rekao da je sa Đurčanjem razgovarao i o ekonomskoj saradnji i pitanju manjina, beloj šengenskoj listi i pitanju odmrzavanja Prelaznog sporazuma.

Premijeri su ocenili da dve zemlje imaju dobre ekonomske odnose i da ima prostora za ulaganja mađarskih investitora u Srbiju, a bilo je reči i o spoljnoj trgovini i deficita Srbije prema Mađarskoj.

Mađarski premijer je najavio da će mešovita komisija za ekonomsku saradnju zasedati u decembru u Beogradu, a komisija za manjinska pitanja u januaru 2009.

Đurčanj je izrazio nadu da će ti organi ubuduće zasedati jednom godišnje ili jednom u dve godine, kao što je to slučaj u odnosima Mađarske s drugim susednim zemljama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.