Mađarska:Napad na jevrejsko groblje

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska:Napad na jevrejsko groblje

Oskrnavljeno je dvadesetak spomenika na jevejskom groblju u Đenđešu na severoistoku Mađarske, izjavio je predsednik tamošnje jevrejske zajednice Peter Vajs

Po njegovim rečima, šteta naneta grobovima, uz razbacivanje posmrtnih ostataka, je "bez presedana".

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana osudila je danas, kako je saopštila, "varvarsko delo" i obećala da će ove godine pokrenuti program renoviranja zapostavljenih grobalja.

Vajs je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da jedan broj razorenih grobova potiče iz kasnog devetnaestog veka. Tu su sahranjeni preci sadašnjih 80 Jevreja u Đenđešu.

Prema Vajsovim rečima, odnosi sa drugim verskim zajednicama u ovom gradiću sa 30.000 stanovnika su "primerni".

Mađarska je 2014. godine obeležila sedamdesetu godišnjicu Holokausta u kojem je pobijeno i 550.000 mađarskih Jevreja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oskrnavljeni grobovi Jevreja u Mađarskoj

Izvor: Blic, 23.Mar.2015

Oskrnavljeno je dvadesetak spomenika na jevejskom groblju u gradićuu Đenđešu na severoistoku Mađarske, izjavio je juče predsednik male tamošnje jevrejske zajednice Peter Vajs...Po njegovim rečima, šteta naneta grobovima, uz razbacivanje posmrtnih ostataka, je "bez presedana"...Kancelarija mađarskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.