Madagaskar i ekologija: Farmeri spasavaju morske krastavce

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madagaskar i ekologija: Farmeri spasavaju morske krastavce

Morskih krastavaci sve je manje zbog prekomernog ribolova.

Morske krastavce na Dalekom istoku služe kao delikates. Ova poslastica je skupa, ali i veoma tražena što dovodi do prekomernog ribolova.

Spašavanje ovih morskih životinja preokrenulo je život na malim farmama u Tampolou na Madagaskaru.

Farmeri koji su zarađivali svega jedan dolar dnevno, danas uspevaju da zarade pristojne plate radeći na farmama na kojima se uzgajaju morski krastavci i pomaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opstanak vrste.

Farmeri su organizovali nekoliko zona u kojima je ribolov u potpunosti zabranjen. U nekim delovima je ribolov dozvoljen povremeno i to na hobotnice.

Zabranjeno je korišćenje sitne mreže, kao i pecanje dinamitom i cijanidom.

Nije dozvoljeno hvatati ni specijalne vrste poput kornjača i delfina.

Čuvar morskih krastavaca Faralahi radi po 12 sati dnevno i trudi da se da niko ne ukrade ove male morske životinje iz ograđenih obora. Ponosi se time čime se bavi.

"Volim ovaj posao, zarađujem, ali i pomažem zajednici. Mnogo su ih pokrali do sada. Čuvam 6.000 krastavaca trenutno", kaže Faralahi.

Uzimaju se samo oni krastavci koji su teži od 400 grama, ostali se vraćaju u vodu.

Sakupljanjem morskih krastavaca bavi se i 27-godišnja Vinika Odet. Ranije je lovila hobotnice, a uzgojem morskih krastavaca počela je da se bavi 2010. godine.

"Posao je lakši od ribolova i hvatanja hobotnica. Zadovoljna sam", kaže Odet.

Dodaje da sada svi mogu da priušte više stvari, poput potrepšina za kuću.

Fotografije je zabeležio Tomi Trenčard i Aureli Marier Dunienvil

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Madagaskar i ekologija: Farmeri spasavaju morske krastavce

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019

Morskih krastavaci sve je manje zbog prekomernog ribolova...Tommy TrenchardFarmeri osiguravaju mrežu..Morske krastavce na Dalekom istoku služe kao delikates. Ova poslastica je skupa, ali i veoma tražena što dovodi do prekomernog ribolova...Spašavanje ovih morskih životinja preokrenulo je život...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.