Mačvani sami odlučili kako će se trošiti novac od poreza

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačvani sami odlučili kako će se trošiti novac od poreza

Prvi put u Srbiji, građani su birali projekte u koje žele da ulože novac od poreza na imovinu, koji je skupštinskom odlukom vraćen u njihove Mesne zajednice. Žitelji 24 šabačka sela odlučili su da taj novac ulože u asfaltiranje puteva, kopanje bunara za navodnjavanje, kupovina vage, izgradnja crkve i ambulante...
Na referendum je izašlo nešto više od 40 odsto stanovnika koji su bili upisani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u spisak za neposredno izjašnjavanje. Oni su  odlučili da novac od poreza na imovinu ulože u asfaltiranje puteva, kopanje bunara za navodnjavanje, izgradnju ambulante i druge projekte koji će obezbediti bolje uslove života u 24 šabačka sela u kojima živi oko 12.000 ljudi.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da je izuzetno zadovoljan rezultatima glasanja i izlaznošću sugrađana, njihovom zainteresovanošću da učestvuju u ovom novom i veoma važnom procesu za sve građane:
"Ponosan sam na meštane 24 mesne zajednice jer je čak 40 odsto od upisanih birača za ovaj proces odlučilo da u njemu učestvuje. Ponosan sam na činjenicu da su oni potpuno slobodno, na najneposredniji mogući način izrazili svoju želju, a to je ono što smo mi hteli da čujemo od početka - šta je prava narodna volja, šta je to što je meštanima svake od 24 mesne zajednice najvažnije."

Svi projekti koji su dobili podršku, prema rečima gradonačelnika, ući će u budžet grada Šapca za sledeću godinu, sa tačno određenim nazivom i iznosom i biće završeni u prvoj polovini 2018. godine.
Na glasačikim mestima nije bilo problema i nepravilnosti. Planirano je da sledeće godine, neposredno izjašnjavanje bude organizovano u svih 60 gradskih i seoskih mesnih zajednica.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.