Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2020, 10:40

Maču Pikču ponovo otvoren za posetioce posle osam meseci

Lokalitet Inka Maču Pikču, najveće turističko mesto u Peruu, ponovo je otvoren za posetioce posle osam meseci izolacije zbog epidemije koronavirusa.

Prvi posetioci su ušli u lokaciju dan posle zvaničnog otvaranja koji je obeležen ceremonijom rituala Inka.

Posetiocima zbog epidemije koronavirusa na ulazu se meri telesna temperatura i naloženo im je da drže fizičko odstojanje.

U Peruu sa oko 32 miliona stanovnika, od početka epidemije je zaraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << više od 900.000 ljudi od kojih je 34.000 preminulo.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine UNESKO-a.

Veliki čileanski književnik Pablo Neruda posetio je 1943. Maču Pikču tri godine pre njegovog otvaranja turistima. Tom mestu je 1945. godine posvetio pesmu "Alturas de Maću Piču" (Visine Maču Pikčua).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.