Maciću 15 godina zatvora za zločine nad Srbima u BiH

Izvor: Blic, 16.Nov.2012, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maciću 15 godina zatvora za zločine nad Srbima u BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je juče Esu Macića na 15 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u logoru Čelebići, kod Konjica, počinjenih 1992. godine.

Macić, bivši stražar u Čelebićima, prvostepenom presudom proglašen je krivim za ubistvo i premlaćivanja zatočenika, javio je BIRN.

Prvostepeno veće je utvrdilo da je optuženi odgovoran za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, i još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatvorenika.

- Macić je pozvao Kuljanina, starijeg civila, da izađe iz hangara na dan Bajrama u junu 1992. godine. Naredio mu je da se prevrće u fekalijama gde su zatočenici obavljali nuždu, a onda pucao - rekla je sudija Jasmina Kosović, predsedavajuća Sudskim većem.

Takodje u junu 1992. godine, Macić je, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u premlaćivanju starijeg civila Gotovca.

- Tukli su nogama, šakama i kundakom puške - konstatovalo je Veće, ali nije moglo utvrditi da je Macić "zadao smrtonosni udarac", prenela je agencija Fena.

Macić je proglašen krivim za učešće u premlaćivanju Momira i Velibora Mrkajića, koji su potom naterani da udju u kanalizacioni šaht u sklopu logora.

Na osnovu saglasnih iskaza svedoka, Sudsko veće je zaključilo da je Macić, sa drugim stražarima, tukao zarobljenike nakon posete Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta u avgustu 1992. godine.

Njegov alibi da tada nije bio stražar u logoru Čelebići, već u Sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu, nije prihvaćen.

Veće je, kao otežavajuće okolnosti, u obzir uzelo način na koji je zločin počinjen, kao i "bezobzirnost u postupanju", a kao olakšavajuće to što nije ranije osudjivan.

Maciću, koji se tokom sudjenja branio sa slobode, odredjen je pritvor. On može da uloži žalbu na presudu Apelacionom veću Suda BiH.

Povezane vesti: Dušku Šariću osam godina robije "Avaz": Bosanski "doktor smrt" krije se u Novom Sadu Vojni veštak: Karadžićeva direktiva nezakonita Osuđeni za zločin u Bihaću na ukupno 33 i po godine zatvora Zločinci više neće biti državni heroji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.