MUP za motore dao milion evra!

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP za motore dao milion evra!

Uprava Saobraćajne policije preko „poverljive nabavke" kupila 90 sportskih motora, koje će koristiti za presretanje bahatih vozača i službenu pratnju MUP Srbije kupio je 90 novih sportskih motora ukupne vrednosti oko milion evra, saznaje Press! Saobraćajna policija obavila je ovaj posao bez javnog tendera, „poverljivom nabavkom", a ukupno 102,6 miliona dinara obezbeđeno je od novca prikupljenog naplatom kazni za prekršaje u saobraćaju. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << policiji najavljuju da za narednu godinu imaju u planu dodatnu nabavku novih motora.Na tajnom tenderu, koji je završen pre oko mesec dana, Saobraćajna policija pazarila je 90 motora, a reč je o vozilima „suzuki GSXR", „aprilija mana" i „aprilija šajver", i „moto guci stelvio". Ovu informaciju potvrdio je i načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić, koji kaže da policija ima nameru da sledeće godine kupi još motora.
Pare od kazni
- Saobraćajna policija ima plan nabavke shodno našim potrebama, a ovi motori su nabavljeni pre oko mesec dana. Jedan deo motora je nabavljen specijalno za pratnju određenih vozila, najčešće diplomata i stranih delegacija, a veći deo je za kontrolu saobraćaja i presretanje nesavesnih vozača. Inače, novac je obezbeđen od naplaćenih prekršaja - kaže Simić.
Prema saznanjima Pressa, motori su kupljeni takozvanom poverljivom nabavkom, što znači da nije bilo javnog tendera već su ponude direktno dostavljane policiji. Iako je reč o kupovini vrednoj oko milion evra, Simić juče nije mogao da nam da preciznije podatke.
- Tačne podatke ima naša služba finansija, ali sve je u skladu sa zakonom - rekao je Simić.
Ekonomista za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da takve nabavke ne čude budući da mnogi domaći propisi omogućavaju netransparentne javne nabavke.
- Očigledno je da su se u MUP-u pozvali na neki od propisa koji daje to pravo i odlučili da ne ide u javnost šta su nabavili. Može biti da iza toga stoji neka čudna cena, ali se ne može ništa uraditi ako je to mimo javnosti - kaže Kovačević.
MUP je 80 motora kupio od slovenačke firme „PGS motori", u kom nam je juče potvrđeno da su oni prodavci, ali više od toga nisu želeli da komentarišu. Što se tiče 10 „suzukija", MUP ih je nabavio od firme „Evro sumar", što nam je takođe potvrdio prodavac. Oni su rekli da je nabavka za MUP sprovedena putem poverljive nabavke.
Brzi i moćni
Motori koje je MUP nabavio spadaju u najbolje sportske modele. Kupljeno je 10 „moto guci stelvija" sa motorom 1.200, i isto toliko „suzukija GSXR" od 1.000 kubika. Pored toga policija je kupila i 70 „aprilija mana" i „aprilija šajvera". Modeli „suzuki" su već opremljeni kamerama, a kako smo saznali, „aprilija" i „moto guci" bi takođe trebalo da imaju svu specijalnu opremu za policijsku službu.
Poznavaoci kažu da su to veoma brzi i moćni motori, naročito modeli „moto guci" i „suzuki". Ipak, zameraju policiji što je kupila najviše italijanskih motora, koji se retko kad koriste u regulisanju saobraćaja. Predsednik Moto asocijacije Srbije Ljubiša Nikolić tvrdi da čak ni italijanska policija ne koristi motore tamošnjih proizvođača.
- Ono što znam je da se u zapadnim zemljama ne koriste ti motori, pa čak i Italijani voze „Hondine" motore od 750 kubika. „Moto guci" jeste dobar motor, ali da li je baš za policiju, nisam siguran. Čak i za ove „suzukije" koje su nedavno uzeli mislim da su bacili pare - objašnjava Nikolić, i dodaje da su italijanski motori mnogo zahtevniji za održavanje nego japanski.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.