MUP upozorio građane: Budite oprezni, kazne su velike

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 14:28

MUP upozorio građane: Budite oprezni, kazne su velike

Beograd -- Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je danas na građane Srbije da budu veoma oprezni prilikom upotebe otvorenog plamena.

Iz MUP-a poručuju građanima i da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Iz PU Subotica navode da, imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, ti požari mogu zahvatiti velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana, a mogu prouzrokovati velike materijalne štete.

Podsećaju građane i da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne.

Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve zarad smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Takođe, kada je reč o požarima u građevinskim objektima, neki od najčešćih uzroka njihovog nastanka su neispravne ili preopterećenje električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora.

Kako bi se preventivno delovalo, apelujemo na sugrađane da prilikom napuštanja stambenih objekata obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klima-uređaja ili punjača mobilnih telefona.

Iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da pre početka grejne sezone provere ispravnost, očiste dimovodne kanale i provere ispravnost ložišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MUP: Oprez u korišćenju otvorenog plamena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2023

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je danas na građane Srbije da budu odgovorni i poštuju zakon, ali i da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena i da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.