MUP ima konkretne predloge za rešavanje problema huligana

Izvor: Blic, 07.Nov.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP ima konkretne predloge za rešavanje problema huligana

Zamenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Uprave policije Srbije Vladimir Stojanov najavio je da će MUP učestvovati na sutrašnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti sa sveobuhvatnom analizom nasilja na sportskim primedbama za protekli period i konkretnim sugestijama na koji način može da se prevaziđe trenutna situacija.

"Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama je u principu dobar, ali analiza je pokazala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postoji više faktora koji utiču na nasilje, jedan od njih je infrastruktura, zatim neusklađenost pravnih propisa i njihova nepotpuna primena", izjavio je Stojanov Tanjugu.

Ilustrujući razmere problema, Stojanov je rekao da je policija u ovoj godini evidentirala 80 slučajeva težeg narušavanja javnog reda i mira čiji su akteri bili navijači, u kojima je povređeno 140 osoba, od kojih su 30 policajci.

U prvih deset meseci ove godine je, prema njegovim rečima, zbog nasilja na sportskim priredbama podneto više od 220 krivičnih prijava, više od 170 zahteva za pokretanje prekršajnog postupaka i oko 60 zahteva protiv fizičkih i pravnih lica zbog propusta u organizaciji utakmica.

MUP, kako je dodao, ima izvestan broj povratnih informacija od pravosuđa kada je reč o tim predmetima, ali će tek će implmentacijom Nacionalne strategije za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim primedbama to ministarstvo imati jedinstvenu evidenciju vođenja krivičnih i prekršajnih postupaka.

"MUP daje sve napore da se problem nasilja reši, ali nismo mi jedini društveni subjekat koji može da samostalmno reši problem nasilja na sportskim primedbama. Strategija predviđa da se napravi društveni konsenzus kako bi svi preduzeli ono što mogu, uključujući medije, jer problem se ne može bez toga smanjiti na najnižu moguću meru", zaključio je Stojanov.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti održaće u petak sednicu povodom najnovije eskalacije nasilja čiji su akteri navijači fudbalskih klubova, ali i incidenata na severu Kosova za vreme lokalnih izbora.

Na sednici Biroa, u čijem sastavu su predstavnici države, pravosuđa i službi bezbednosti, biće reči o navijačkim grupama, neredima i sukobima unutar tih grupa, za vreme derbija na Marakani, te o njihovoj povezanosti s narko dilerima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biro za koordinaciju službi bezbednosti danas o huliganima

Izvor: NaDlanu.com, 08.Nov.2013, 09:56

Potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić zakazao je za danas sednicu biroa na kojoj će biti reči o problemu huligana. ..Na sednici će biti reči i o incidentima tokom izbora na severu Kosova.Zamenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.