MUP HR: Granice otvorene, bez ograničenja

Izvor: B92, 25.Sep.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP HR: Granice otvorene, bez ograničenja

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik su otvoreni za saobraćaj bez ikakvih ograničenja, saopštio je MUP Hrvatske.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je rekao da je u 17.00 izvršena deblokada granice.

"Svi automobili bez obzira na registracije mogu da uđu u Republiku Hrvatsku, kao i kamioni. Do sada je u Republiku Hrvatsku ušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000. Pritisak izbeglica iz Srbije je smanjen", dodao je Ostojić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Granični prelaz Batrovci-Bajakovo između Srbije i Hrvatske deblokiran je nešto posle 17 časova, saopštio je AMSS.

"Po informacijama Uprave granične policije Srbije u 17.05 izvršena je deblokada graničnog prelaza Batrovci - Bajakovo s Hrvatskom. Počeo je ulazak teretnih vozila u Hrvatsku. Sva vozila, bez obzira na registarske tablice, mogu ući u Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je dodao da je premijer Aleksandar Vučić zakazao sednicu vlade za večeras u 21 sat, te da očekuje da će se kao tačka dnevnog reda naći i ukidanje mera koje je Srbija donela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Podsećamo, ranije u toku dana premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom.

“Naša mera na granici (sa Srbijom) možda je bila tvrda, ali ona je bila u obrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole", rekao je Milanović.

Ovakva Milanovićeva izjava došla je neposredno nakon što je iz Brisela saopšteno da je od Zagreba zatraženo hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSA prekršen.

Osim toga, komesar EU za susedsku politiku Johanes Han apelovao je na Hrvatsku da promeni odluku o blokadi granica za ozila sa srpskim registracijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni za sav saobraćaj

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2015

ZAGREB - Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet bez ikakvih ograničenja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske..U 17 časova je izrvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku, naveo je ministar policije Ranko Ostojić...Granična...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Milanović ukida blokadu danas ili sutra

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2015, 10:41

26.09.2015. -..Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom, objavljeno je na Tviter nalogu hrvatske vlade...„Naša mera na granici (sa Srbijom) možda je bila tvrda, ali ona je bila u odbrani nacionalnih interesa...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.