MUFTIJA JUSUFSPAHIĆ POZVAO VERNIKE NA TREZVENOST I MUDROST

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUFTIJA JUSUFSPAHIĆ POZVAO VERNIKE NA TREZVENOST I MUDROST

BEOGRAD - Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić čestitao je danas Dan školstva ministru prosvete Žarku Obradoviću i poručio muslimanima u Srbiji da budu "trezveni i mudri u rasuđivanju i odmereni u izjavama i postupcima".

Muftija Jusufspahić, koji je predsednik Mešihata srbijanskog i zamenik reisa Islamske zajednice Srbije, čestitao je ministru sutrašnji praznik, osvrćući se na, kako je naveo, pokušaje podizanja tenzije, netrpeljivosti i isključivosti koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prate ovogodišnje obeležavanje dan školstva i obrazovanja.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je pre nekoliko dana muslimane da ne idu na proslavu Dana Svetog Save kao školske slave, ocenivši da je to nedopustivo u sekularnoj državi. Zukorlić je naveo da je reč o pokušaju asimilacije Bošnjaka.

Muftija Jusufspahić je naveo da Islamska zajednica Srbije, kao verska organizacija muslimana u Srbiji, sa pažnjom prati pojedinačne istupe u vezi sa proslavom Dana školstva.

"Smatramo da Republika Srbija u izgradnji novog društva, nakon ideologije jednoumlja, treba upotrebiti sve potencijale i kvalitete svoje prošlosti kao model i sredstvo za napredak, koji možemo postići samo dijalogom, tolerancijom i uvažavanjem različitosti gradeći sistem opšteprihvaćenih vrednosti", navodi se u čestitki.

Muftija je pozvao muslimane Srbije da sačuvaju svoje versko i nacionalno dostojanstvo. Ocenio je da treba da budu trezveni i mudri u rasuđivanju, odmereni u svojim izjavama i postupcima "na način kako to priliči verniku - pripadniku Islama".

"Na prekretnici smo da pravimo novo društvo po meri svih ljudi koji u njemu žive, jednu kuću zajedničku. Taj naš dom, Republiku Srbiju, moramo graditi postepeno, detaljno i sigurno kako je ne bi urušili i bez krova nad glavom svi ostali", navodi se u poruci.

Muftija je pozvao muslimane da svoje probleme, nesuglasice, protivljenja i predloge daju učtivo, dostojanstveno i dijalogom, a nikako ucenom, pretnjom, dizanjem tenzije i rušenjem mostova. "Dijalog, tolerancija, razumevanje, poštovanje prava, neke su od islamskih i ljudskih vrednosti na kojima želimo utemeljiti naš evropski dom. Svaki drugi način vodi u rušenje već napravljenog, usporavanju i nemogućnosti daljeg napretka svima potrebnog", naveo je muftija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.