MUAMER ZUKORLIĆ TUŽAKA SRBIJU!

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUAMER ZUKORLIĆ TUŽAKA SRBIJU!

BEOGRAD - Muamer Zukorlić tužaka Srbiju! Pomoćnik sandžačkog muftije i glavni imam novopazarskog Medžlisa Senad Halitović zatražio je od američkog kongresmena Kejta Elisona pomoć u rešavanju „sandžačkog problema“

BEOGRAD - Muamer Zukorlić tužaka Srbiju!

Pomoćnik sandžačkog muftije i glavni imam novopazarskog Medžlisa Senad Halitović zatražio je od američkog kongresmena Kejta Elisona pomoć u rešavanju „sandžačkog problema“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Kako prenose crnogorski mediji, sastanku su prisustvovali i predsednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u SAD Hadži Smail Srdanović, predsednik Veća američko-islamskih relacija iz Njujorka Zead Ramadan, kao i bošnjački biznismeni Mersim Ziljkić i Feriz Muratović.

- Upozorio sam na totalnu diskriminaciju nad našim narodom, i to je bila suština našeg razgovora. Saopštio sam kongresmenu da se vlasti u Srbiji mešaju u problematiku Islamske zajednice. To dokazuju poslednja dešavanja s veronaukom, ali i na političkom planu, a posebno nakon udara koji je izvršen na naš narod prilikom izbora veća nacionalnih manjina. Gospodin Elison nam je obećao da će u Kongresu pokrenuti ove teme - istakao je Halitović.

S druge strane, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić za Kurir kaže da su ovo „poslednji Zukorlićevi koraci“.

- Muamer Zukorlić i njegovi sledbenici očigledno su krenuli neprirodnim putem, putem kojim ne bi trebalo da krene jedan verski lider. To je put politike, a budući da je politika kratkoročna i da Zukorlić nema političku podršku, ovo su poslednji koraci kojim se on služi da bi opstao. Apsolutno nisam zabrinut zbog ovog, jer nikako ne stoji da je muslimanski narod u Srbiji u podređenom položaju, a još manje da se država meša u pitanja muslimana - ističe Zilkić.

Portparol IZ u Srbiji Samir Tandir, međutim, za naš list kaže da je ovo „samo jedan deo naših aktivnosti u internacionalizaciji problema Bošnjaka u Srbiji i totalnoj diskriminaciji nad njima“.

- Gospodin Elison je vrlo uticajan čovek i nakon sastanka preuzeo je na sebe obavezu da o svemu ovome izvesti Kongres. Očekujem da će se to desiti na prvom njegovom narednom obraćanju. O daljim koracima javnost će biti obaveštena - zaključuje Tandir.

Stojanović: Opasan put

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović ocenjuje da „kako se polako zatvara pitanje Kosova, tako se otvara pitanje Sandžaka“.

- Muamer Zukorlić i njegovi saradnici krenuli su opasnim putem. Nije slučajno da su oni otišli upravo u Vašington na sastanak, zato što su, bar dok sam bio na funkciji, postojale informacije da su pojedini američki kongresmeni mešetarili upravo u Sandžaku. Ovo je krajnje ozbiljna situacija i svi državni organi bi trebalo da reaguju na ovakva dešavanja, jer ne verujem da će Zukorlić stati na ovome - poručuje Stojanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.