Компанија “MTU“ отворила фабрику у Новој Пазови

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 15:00

Компанија “MTU“ отворила фабрику у Новој Пазови

Немачка компанија “MTU“ отворила је данас у Новој Пазови фабрику за поправку делова мотора за авионе, у присуству председника Србије Александра Вучића, који је истакао да је то велики успех и велика ствар за нашу земљу која ће донети промене. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Ова >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << немачка инвестиција је вредна око 100 милиона евра и у првој фази предвиђено је отварање 500 нових радних места.
Председник Вучић уочи отварања одржао је састанак са представницима “MTU“.
Вучић је током обилакса истакао изразио одушевљење новим погоднима и истакао да ће та фабрика бити на понос Србије.
Казао је да је држава шест година била ангажована на том пројекту и да је сада отворена фабрка.
„MTU“ има огромно тржиште, када је реч о авионици и свему што се тога тиче. У наредних 50 или 60 година имају тржисте и одавде неће ићи. то је велики успех и за нас, што смо успели да направимо блиске односе са њима“, нагласио је Вучић.
Председник је додао да отварање фабрике “MTU“ у Србији мења све.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Додао је да ће се градити нова школа у Пазови у вредности од 15 милиона евра, да ће грант немачке банке износити 2,5 милиона евра, док ће преостало финансирати компанија.
Вучић је додао да је за “MTU“ веома важно дуално образовање у Србији, пошто ће им бити потребни одговарајући радници.
Свечаности поводом отварања ове немачке компаније присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић, немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад, као и остали високи званичници из Србије и Немачке и представници авио-индустрије и менаџмент немачке компаније.
“MTU“ је водећи произвођач мотора и један од највећих светских добављача услуга одржавања авионских мотора. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Око 30 процената данашњих активних авиона у употреби широм света има “MTU“ компоненте.
У сектору комерцијалног одржавања, компанија се сврстава међу прва три пружаоца услуга за моторе комерцијалних авиона и индустријске гасне турбине, наводе из компаније.
“MTU“ је и технолошки лидер у области турбина с ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке.
У оквиру свог комерцијалног ОЕМ пословања, компанија игра кључну улогу у развоју, производњи и пласману високотехнолошких компоненти заједно с међународним партнерима.
У војном сектору, “MTU Aero Engines“ је индустријски лидер у Немачкој за практично све моторе које користе оружане снаге и авијација те земље.
Компанија је основана 1934. године у Минхену, а присутна је у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада…
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Између осталог бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе за комерцијалне и војне авионе.
Иначе, “MTU“има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у актуелном авиону ербас А 320.
Компанија је у јулу 2021. у Новој Пазови започела је радове на изградњи фабрике.
Тада је најављено да је инвестиција вредна укупно око 100 милиона евра и да ће у првој фази бити запослено до 500 људи.
Компанија је најавила да ће укупно бити отворено од 1.800 до 2.000 радних места.
Председник Вучић је, том приликом, казао да је Српска Влада три године разговарала како да “MTU“ привуче да инвестира у Србију. „Донели су одлуку да то буде Србија зато што смо се ми борили за њих на дневном нивоу. Нама је било стало да “MTU“ буде у Србији, да запослимо наше људе“, рекао је тада председник Вучић.
Према његовим речима у фабрици ће бити ангажован инжењерски кадар, али и људи са средњо-техничким образовањем из Србије.
Такође, ученици из земље, у оквиру дуалног образовања, моћи да науче како се ради у једној од технолошки супериорних компанија, на авионским моторима и машинама у авио – индустрији.
Вучић је казао и да су немачке инвестиције од изузетног значаја за раст и развој наше земље и да ће настојати да их у будућности буде више.
Okolne zemlje zatražile izuzeće Srbije iz paketa sankcija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Компанија “MTU“ отворила фабрику у Новој Пазови се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.