MSP o Kosovu krajem godine?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP o Kosovu krajem godine?

BEOGRAD - Srbija ne izlaže pritisku Međunarodni sud pravde i nada se da će on što pre izaći u javnost sa savetodavnim mišljenjem o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Mi smo uvereni u našu pravnu argumentaciju. Što je veći prostor između danas i momenta donošenja odluke, veći je prostor i za vršenje pritiska na sud. Srbija ne vrši pritisak na sud. Mi niti to možemo, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hoćemo da učinimo", istakao je Jeremić.

"Nema još zvaničnih informacija o tome kada će se sud izjasniti. Čini se da dolazi do izvesnog odlaganja o tome govore neke neformalne vesti", rekao je Jeremić gostujući na televiziji Pink.

Po njegovoj oceni, odlaganje nije dobra vest jer Srbiji odgovara da do iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde dođe što je moguće pre.

On je kazao i da odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nema veze sa hapšenjem Ratka Mladića kako se preneli pojedini mediji.

Jeremić je istakao da je vrlo teško za očekivati da se kaže da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"Ako se to desi, nijedna međunarodna granica više neće biti sigurna. Postojaće mnoge zemlje koje će od tog trenutka imati ogroman problem očuvanja svoje teritorijalne celovitosti", kazao je Jeremić.

On je kao uspeh srpske diplomatije ocenio to što Kosovo ne može očekivati nova priznavanja na samitu Arapske lige.

"To je rezultat napornog i sistematskog rada. Na mnogim meridijanima, bitka o tome da li će se diskutovati ili neće kosovska nezavisnost se vodi gotovo svakodnevno. Mi smo angažovani na svim tim sastancima.

Do sada smo uspevali uglavnom da odnesemo prevagu, a mislimo da će tako ostati i u budućnosti", dodao je Jeremić.

U briselskim diplomatskim krugovima savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti se očekuje tek krajem godine, saznaje Politika iz nezvaničnih izvora.

Ovo odlaganje vezano je za očekivanje da će do tada Srbija uspeti da Haškom tribunalu isporuči Ratka Mladića što bi bacilo novo svetlo na srpsku poziciju.

Andreja Poskakukhina, prvi sekretar suda i šef odeljenja za informisanje kaže da "još nije poznato kada će biti doneto savetodavno mišljenje" i da su "sve prognoze o tome čiste spekulacije".

Prema mišljenju Aleksandra Fatića, direktora Centra za bezbednosne studije, najava odlaganja odluke o Kosovu potvrda je informacije koja je stigla početkom ove godine da će 2010. godina biti godina u kojoj će međunarodna zajednica kroz različite vrste pritisaka na Srbiju insistirati na konačnom rešenju statusa Kosova.

"Pošto ni dominantne zemlje međunarodne zajednice nisu sasvim sigurne kako će se sud postaviti one ne žele da se njime dodatno komplikuje postojeća strategija pritisaka na Srbiju".

Tako je za međunarodnu zajednicu najjednostavnije da Srbija na neki način prizna Kosovo i treba očekivati da će ove godine pritisak da se to uradi biti veoma oštar bilo da je reč o uslovljavanju ulaska u Evropsku uniju (EU) priznanjem Kosova, bilo da je reč o sukobima oko članstva u NATO ili statusu Republike Srpske (RS), kaže Fatić.

On je uveren da Beograd može preduprediti negativan razvoj situacije samo ako se obnove predlozi za rešavanje statusa Kosova koji postoje u srpskom političkom prostoru.

"Mora ozbiljno da se razgovara o podeli Kosova jer mi kasnimo jedan korak za kosovskim Albancima pošto su oni već krenuli u realizaciju projekta reintegracije severa Kosova, a mi se još nismo ni odlučili da li želimo da odvojimo sever Kosova", naglasio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.