MSP: Ističe rok prijava za javnu raspravu

Izvor: RTS, 15.Sep.2009, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Ističe rok prijava za javnu raspravu

Danas je poslednji dan prijavljivanja za javnu raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Javna rasprava počeće 1. decembra, a u njoj će pravo na izlaganja, saopštenja i komentare imati sve zemlje - članice UN.

Rok za prijavu učešća u javnoj raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ističe danas.

Sud će naknadno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objaviti broj prijavljenih država sa rasporedom usmenih izlaganja.

U prvoj fazi procesa, pisane izjave dostavilo je 36 država, odnosno Češka Republika, Francuska, Kipar, Kina, Švajcarska, Rumunija, Albanija, Austrija, Egipat, Nemačka, Slovačka, Rušija, Finska, Poljska, Luksemburg, Libija, Velika Britanija, SAD, Srbija, Španija, Iran, Estonija, Norveška, Slovenija, Latvija, Japan, Brazil, Irska, Danska, Argentina, Azerbejdžan, Maldivi, Sijera Leone, Bolivija i Venecuela.

Izjavu su dostavili i predstavnici kosovskih Albanaca, koji se vode kao posebna kategorija, pošto Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija.

Takođe, u drugoj fazi 14 država dostavilo je komentare na pisane izjave drugih država, uključujući Francusku, Norvešku, Kipar, Srbiju, Argentinu, Nemačku, Holandiju, Albaniju, Sloveniju, Švajcarsku, Boliviju, Veliku Britaniju, SAD i Španiju.

Javna rasprava počeće 1. decembra, a u njoj će pravo na izlaganja, saopštenja i komentare imati sve zemlje- članice UN, bez obzira na to da li su ranije dostavile pisane podneske s argumentacijom i replike.

Privremene vlasti u Prištini imaju, takođe, pravo na usmeno obrazloženje podneska i odgovora na argumentaciju protivnika secesije, iako nisu članica UN.

Svi dokumenti, podnesci i odgovori zasad su poverljivi, a Međunarodni sud pravde odlučiće da li će biti obelodanjeni javnosti na usmenoj raspravi ili naknadno.

Kosovo pred Sudom pravde

Generalna skupština UN usvojila je 8. oktobra 2008. godine, većinom glasova, zahtev Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Srpski predlog rezolucije podržalo je 77 delegata, "protiv" je glasalo šest delegata, dok je 74 bilo uzdržano. Prema poslovniku o radu Generalne skupštine, Srbiji je bila potrebna prosta većina glasova, s tim da se računaju samo glasovi "za" i "protiv". Uzdržani glasovi se ne broje.

Protiv srpskog predloga rezolucije glasali su Palau, Nauru, Mikronezija, Maršalska Ostrva, Albanija i SAD.

U izjavi za RTS ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je tada da odluka UN predstavlja ne samo pobedu Srbije već i pobedu međunarodnog prava i pravde.

 

"Iznenađeni smo koliko je zemalja glasalo za rezoluciju, podržavamo mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali savetodavno mišljenje ne može da utiče na nezavisnost Kosova", rekao je nakon glasanja tadašnji britanski ambasador pri UN Džon Sojers.

Iako je samo dan ranije nezavisnost Kosova priznala Portugalija, diplomati su tada ocenili da će usvajanje srpskog predloga rezolucije predstavljati ozbiljan psihološki udarac daljem priznavanju nezavisnosti, s obzirom da bi zemlje koje nisu zauzele jasan stav o tom pitanju mogle sačekati mišljenje Međunarodnog suda pravde pre nego što povuku bilo kakav potez.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra ističe prijava za raspravu o Kosovu

Izvor: S media, 14.Sep.2009, 12:35

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Rusija će učestvovati u raspravi pred MSP

Izvor: Mondo, 14.Sep.2009

Rusija je obavestila Međunarodni sud pravde da namerava da učestvuje u javnoj raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.