MOŽDA IM JE ZAPAD OKRENUO LEĐA, ALI PUTIN JE NAŠAO NOVOG SAVEZNIKA: Sklopljen istorijski posao - STIŽE prva porudžbina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 19:03

MOŽDA IM JE ZAPAD OKRENUO LEĐA, ALI PUTIN JE NAŠAO NOVOG SAVEZNIKA: Sklopljen istorijski posao - STIŽE prva porudžbina!

Pakistan je potpisao svoju prvu narudžbu za rusku naftu sa popustom.

Pakista je zaključio prvu narudžbinu ruske nafte po povoljnijoj ceni u sklopu dogovora između Islamabada i Moskve, objavio je danas ministar energetike te zemlje. Prvi tanker sa ruskom sirovom naftom očekuje se u maju u Karahčiju. 

Sklopljeni posao sa Pakistanom otvara Rusiji, koja već ima slične sporazume zaključene sa Indijom i Kinom, nova tržišta pošto je izgubila kupce sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Pakistan je dugogodišnji saveznik Zapada i neprijatelj susedne Indije, istorijski bliži Moskvi, pa su analitičari verovali da će Islamabadu biti teško da prihvati rusku ponudu. Međutim, Pakistan se suočava sa teškom finansijskom situacijom, pa je nafta po nižoj ceni odlična prilika u trenutku kada Pakistanu preti nemogućnost da servisira svoje dugove.

- Devizne rezerve pakistanske centralne banke jedva su dovoljne da pokriju četiri nedelje uvoza - piše Rojters.

Pakistan će kupovati samo sirovu naftu kao deo sporazuma. Ministar Musadik Malik rekao je Rojtersu kasno juče da se očekuje da će uvoz porasti na 100.000 barela dnevno ako prva transakcija prođe dobro.

Pakistan je 2022. godine uvozio 154.000 barela dnevno, prema podacima analitičke kompanije Kpler. Uglavnom je kupovao naftu iz Saudijske Arabije, a zatim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dakle, 100.000 barela dnevno iz Rusije će, teoretski, značajno smanjiti zavisnost Pakistana od bliskoistočne nafte.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PUTIN NAŠAO NOVOG SAVEZNIKA: Dok Zapad okreće leđa, Rusija sklapa ISTORIJSKI posao

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2023, 15:58

Pakistan je potpisao svoju prvu narudžbu za rusku naftu sa popustom...Pakistan je zaključio prvu narudžbinu ruske nafte po povoljnijoj ceni u sklopu dogovora između Islamabada i Moskve, objavio je danas ministar energetike te zemlje. ..Prvi tanker sa ruskom sirovom naftom očekuje se u maju u Karahčiju....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.