Izvor: B92, 29.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOSKVA ZA HITNO VRACANJE STUDIJA B

Rusija se zalaze za hitno vracanje Studija B njenom vlasniku Skupstini Beograda, saopstilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo inostranih poslova. To se navodi u zvanicnom saopstenju koje je ruski MIP izdao sa sastanka lidera srpske opozicije i prvog zamenika ministra spoljnih poslova Aleksandra Avdejeva. U razgovoru sa Avdejevom, koji je trajao skoro dva sata, ucestvovali su lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, lideri Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije Zoran Djindjic >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Vojislav Kostunica, kao i bivsi direkor Studija B Dragan Kojadinovic. U saopstenju se navodi da su tokom sastanka "detaljno razmenjena misljenja o situaciji u SRJ i oko nje, ukljucujuci i Kosovo". Predstavnici srpske opozicije "izrazili su svoju doboku zabrinutost unutrasnjepolitickom situacijom u zemlji, akcijama vlasti protiv opozicije i demokratskih medija", pise u saopstenju. Dodaje se da je u razgovoru bila "naglasena vaznost resavanja problema u Srbiji i SRJ u ustavnim okvirima, kroz konstruktivni dijalog svih politickih snaga, sa ciljem aktivizacije demokratskih reformi i postizanja gradjanskog mira i saglasja". "Potvrdjena je neophodnost izvodjenja SRJ iz medjunarodne izolacije, jacanja njenog suvereniteta i integriteta", navodi se u saopstenju ruskog MIP-a.

Koordinator Saveza za promene i predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic rekao je SRNI da se u Moskvi "nije desilo nista spektakularno, sto je i ocekivao, ali da su ucvrscene veze izmedju snaga demokratske Srbije i Vlade Rusije". Djindjic je naveo da je delegacija udruzene opozicije ujutru imala sastanak u frakciji Jabloko, zatim u Komitetu za spoljnje poslove Ruske dume i u Ministrastvu spoljnih poslova, gdje je razgovarano sa jednom grupom koju je predvodio zamjenik ministra inostanih poslova Avdejev. On je istakao da su dobili znacajnu podrsku u ovm razgorima koji su se odnosili na "situaciju u zemlji - od medjunarodnog aspekta, sankcija, blokade preko Kosova i unutrasnjih prilika u Srbiji, narocito posle ovih poslednjih sukoba policije sa demonstrantima, ukidanja Studija B". "Na konferenciji za stampu nasi su domacini izrazili solidarnost sa demokratskim snagama Srbije, zaljenje zbog upotrebe nasilja i ocekivanje da ce doci do nekog dogovra vlati i opoczje u vezi sa smirivanjem situacije, a Ministarstvo spoljnih poslova ce izdati i zvanicno saopstenje podrske" - dodao je Djindjic. Koordinator SZP smatra da ce "ucvrscivanjem veza demokratske opozicije i Vlade Rusije biti smanjen prostor za manipulaciju rezima, jer ce sa manje uspesnosti da prikazuju sebe kao saveznike demokratske Rusije".

"Zvanicna Moskva trazi povratak Studija B. Ona se protivi represiji koja se sprovodi prema opoziciji i studentima", rekao je novinarima predsednik Srpskog poreta obnove Vuk Draskovic nakon sastanka. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica izjavio je danas da su lideri demokratske opozicije Srbije tokom posete Moskvi dobili podrsku demokratskim procesima u Srbiji. "Poseta je okoncana. U svim razgovorima, posebno u Ministarstvu inostranih poslova, dobijena je podrska demokratskim procesima u Srbiji", rekao je Kostunica u telefonskoj izjavi agenciji Beta. Prema njegovim recima, u samim razgovorima u Moskvi, pored demokratskog, otvoreno je i drzavno pitanje, jer se, prema stanovistu DS, ta dva pitanja ne mogu razgovojiti. On je dodao da bi, "u slucaju unutrasnjih nemira i gradjanskog rata, koji bi mogli biti izazvani nasiljem rezima i spolja podstaknuti, bez mnogo pobuda i pravnog utemeljenja, moglo doci i do spoljne, zasto kriti - natovske intervencije, kao sto je to bio slucaj sa Kosovom, i tada bi svaki uticaj Rusije bio eliminisan". "Taj uticaj je neophodan ne zbog srpsko-ruske ljubavi, vec zbog srpskih i ruskih interesa", imajuci u vidu potrebu za uravnotezenim odnosima u svetskoj zajednici i neophodnim suprotstavljanjem unipolarnosti sadasnjeg sveta, napomenuo je Kostunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.