MORAO JE DA MU NAPIŠE ŠTA MISLI: Tramp ostavio Bajdenu pismo na radnom stolu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 17:32

MORAO JE DA MU NAPIŠE ŠTA MISLI: Tramp ostavio Bajdenu pismo na radnom stolu

Nije otišao bez pozdrava

Kako se vreme Donalda Trampa u Beloj kući bližilo kraju u sredu, 20. januara, odlazeći predsednik prihvatio je dugogodišnju tradiciju i ostavio pismo svom nasledniku Džo Bajdenu pre nego što je poslednji put napustio predsedničku rezidenciju, rekao je novinarima portparol Džud Dire.

Tramp, koji više od dva meseca odbija da prihvati svoj poraz, nikada nije čestitao Džou Bajdenu na pobedi na izborima održanim 3. novembra 2020. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Trampov prethodnik, Barak Obama, sa druge strane je takođe ostavio poruku u Beloj kući pre napuštanja rezidencije:

- Mi smo samo privremeni korisnici ove kancelarije - napisao je Barak Obama, ostavljajući Ovalni kabinet u skladu sa predsedničkom tradicijom.

- To nas čini čuvarima onih demokratskih institucija i tradicija za koje su se naši prethodnici borili i za koje su krvarili. Bez obzira na napore i poteze dnevne politike, na nama je da ostavimo te instrumente demokratije barem onako snažne kakve smo ih zatekli - dodao je on.

U svom prvom predsedničkom intervjuu kada je stupio na funkciju, Tramp je rekao za "ABC News" da je cenio pismo, rekavši:

- Bilo je dugo. Bilo je složeno. Bilo je za razmišljanje. I trebalo je vremena da se napiše. Cenim to. Pozvao sam ga i zahvalio mu se - rekao je Tramp. Zatim je to uporedio sa onima koji su prethodili, dodajući:

- Znate, obično je to: "Hej, srećno. Puno sreće. Zabavi se. Uživaj" Jel tako? Video sam ih. Mislim, to je kao i kod mene - nedavno sam video još jedno gde je to bilo tako nekako. Ne, ovo je bilo vrlo dobro osmišljeno i napisano pismo.

Tradicija ostavljanja pisma sledećem po redu predsedniku SAD započeta je sa Ronaldom Reganom, koji je svom potpredsedniku Džordžu Bušu starijem napisao da se moli za njega. Od tada je svaki predsednik ostavljao rukom pisanu reč svom nasledniku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.