MORAMO BITI SPREMNI ZA RAT Stigle ZASTRAŠUJUĆE prognoze! Poznato i kad počinje veliki sukob?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 19:29

"MORAMO BITI SPREMNI ZA RAT" Stigle ZASTRAŠUJUĆE prognoze! Poznato i kad počinje veliki sukob?

"Vojna sposobnost je maksima za akciju"

Nakon što je iz Danske stigla najava da bi Rusija mogla da pokrene rat sa NATO u Evropi, sada je i iz Nemačke stigla slična prognoza.

Nakon što je iz Danske stigla najava da bi u narednih tri do pet godina Rusija mogla da uđe u rat sa NATO, sada je podjednako zabrinjavajuća izjava stigla iz Nemačke. Šef odbrane nemačkih oružanih snaga (Bundesvera) Karsen Brojer smatra da za pet godina moraju da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spremni za rat.

- Ratna sposobnost je proces kroz koji ćemo proći. Ali, nemamo vremena na pretek - rekao je on za "Velt". Prvi put od završetka Hladnog rata, mogući rat se diktira spolja.

- Ako pratim analitičare i vidim kakvu vojnu pretnju potencijalna Rusija predstavlja, onda to za nas znači pet do osam godina pripreme. To ne znači da će biti rata, ali je moguće, a zato što sam vojnik, kažem: "za pet godina moramo biti spremni za rat".

Na kraju, radi se o tome da možete da se odbranite i time povećate rizik za protivnika da se odluči protiv napada. "Ovo je odvraćanje", objašnjeno je da je ogroman novac u nemačku vojsku uložen ne da bi ratovali, nego da bi druge obeshrabrili da ulaze u rat sa njima.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus (SPD) takođe je nedavno govorio o potrebi da Nemačka bude spremna za rat. U novim smernicama odbrambene politike koje je Pistorijus predstavio u novembru je da je "vojna sposobnost maksima za akciju".

Pistorijus i generalni inspektor Brojer pišu u dokumentu: "Moramo biti okosnica odvraćanja i kolektivne odbrane u Evropi. Naše stanovništvo, ali i naši partneri u Evropi, Severnoj Americi i svetu očekuju od nas da preuzmemo ovu odgovornost". Na pitanje koliko je verovatno da će Putin doći van Ukrajine, Brojer je rekao: "Pre svega, tu je namera. Prepoznajem to kod Putina iz onoga što je napisao i rekao i iz njegovih postupaka u Ukrajini".

To uključuje i vojni potencijal. "Videli smo da je u Rusiji Duma odlučila da pređe na ratnu ekonomiju. Dakle, potencijal trenutno raste." Šef Minhenske bezbednosne konferencije i generalni sekretar NATO takođe je nedavno naglasio da Rusija predstavlja vojnu pretnju za NATO javlja agencija DPA.

Danska takođe na oprezu

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao da se ne može isključiti činjenica da Rusija neće testirati član 5 i solidarnost NATO u periodu od tri do pet godina.

- Ne možemo isključiti da Rusija neće testirati član 5 i solidarnost NATO u periodu od tri do pet godina. To nije bila procena NATO 2023. godine. Ovo je nova informacija koja sada dolazi do izražaja - rekao je Poulsen danskom listu Jillands-Posten.

(Srbija Danas/Mondo.rs/M.Š./Preneo: V.M.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.