MORAĆE DA RADE: Hronični bolesnici idu na skraćeno bolovanje!

Izvor: Kurir, 07.Feb.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MORAĆE DA RADE: Hronični bolesnici idu na skraćeno bolovanje!

Radnik na skraćenom bolovanju radio bi 20 sati nedeljno i jedan deo novca isplaćivao bi mu poslodavac, a drugi Fond zdravstvenog osiguranja

BEČ - Pitanje "Kako ujediniti posao i bolovanje“ trenutno predstavlja temu pregovora Radničke komore (AK) i Privredne komore Austrije (WKÖ). Po zakonu, radnici u Austriji trenutno se mogu okarakterisati "samo“ kao zdravi ili bolesni, odnosno radno sposobni ili radno nesposobni, te je zato i potrebno naći rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za radnike koji boluju od hroničnih ili teških akutnih oboljenja, objavio je austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Prema rečima Martina Glajtsmana (Martin Gleitsmann) iz Privredne komore Austrije, uskoro bi moglo biti predstavljeno kompromisno rešenje u obliku "skraćenog bolovanja“, tokom kojeg bi radnik, iako je na bolovanju, radio 20 sati nedeljno. U tom slučaju bi ovom radniku jedan deo novca isplaćivao poslodavac, dok bi mu drugi deo isplaćivao Fond zdravstvenog osiguranja Austrije (WGKK).

Glajtsman je takođe naglasio da je važno pronaći rešenje koje bi bilo u interesu kako poslodavcima, tako i samim radnicima.

Helmut Ivanšic (Helmut Ivanschitz) iz Radničke komore podržava predlog skraćenog radnog vremena za radnike koji duže vremena odsustvuju sa posla. Prema njemu pojedini radnici bi uživali ovaj status sve do trenutka dok ne budu opet u mogućnosti da na radnom mestu pruže svoj maksimum.

Predstavnici i Privredne i Radničke komore naglašavaju da njihovi međusobni pregovori po ovom pitanju odlično napreduju i da bi već u prvoj polovini ove godine mogli da usaglase zajedničko rešenje.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

ODAO JE FEJSBUK: Bečka učenica htela u džihad, da leči ranjenike ISIL-a!

Izvor: Kurir, 08.Feb.2015, 07:30

Amira T. je u porukama često koristila skraćenice zbog kojih je zapala za oko Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma..BEČ - Državno tužilaštvo Donje Austrije pokrenulo je pre tri dana pravni postupak protiv učenice Amire T. (ime promenjeno,19) iz Bečkog Novog mesta (Wiener...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.