MOGUĆA MISIJA

Izvor: Kurir, 26.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOGUĆA MISIJA

Letelica " Feniks" poslala s Marsa prvi signal na Zemlju

PASADENA - Svemirska letelica “Feniks” američke svemirske agencije NASA, koja se, posle putovanja dugog 680 miliona kilometara, spustila na Mars, poslala je prvi radio-signal na Zemlju, saopštila je Laboratorija reaktivnog kretanja u Pasadeni (Kalifornija), koja prati let kosmičke aparature.

Cilj misije “Feniksa” je traganje za mogućim uslovima za život na Marsu, na kome su tokom ranijih istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otkriveni tragovi leda.

Istraživačka aparatura preksinoć je izvela “meko” prizemljenje prilikom sletanja na površinu Marsa, što predstavlja veoma složenu operaciju. Kako je teren Marsa složene strukture, od ranijih 15 pokušaja uspešno je izvedeno samo pet. Između ostalog, 1999. godine SAD su izgubile letelicu koja je pokušala da sleti na južni deo Marsa.

Aparatura je već raširila solarne baterije i robotizovanu ruku-manipulator, dugačku dva metra, koja predstavlja osnovni instrument za istraživanje Marsa, navela je agencija Itar-Tas.

“Feniksu” predstoji izučavanja zone večnog leda na Marsovom polu da bi se istražilo da li tamo ima vode i da li ona sadrži organske molekule.

Robot se praktično bavi traženjem života na Marsu. Projekat je NASA koštao 420 miliona dolara.

Prema sadašnjem planu, misija treba da traje 90 dana, ali se naučnici nadaju da će složeni aparat visine 2,5 metara i težine 350 kilograma moći da funkcioniše mesec dana više od planiranog roka.

“Feniks” održava vezu sa Zemljom pomoću dva američka satelita - “Mars-Odisej” i “Marsovski orbitalni satelit”.

Na Marsu već četiri godine rade dva marsohoda NASA - “Spirit” i “Oportuniti”.

Prema rečima stručnjaka, “Feniks” je opremljen najmoćnijim aparaturama koje su dosad stigle na Mars.

Na “crvenu planetu” dostavljena je i cela šifrovana biblioteka autora fantastike, među kojima je Artur Klark, kao i veliki broj savremenih pisaca.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.