MOĆNI MALIŠAN Detektor eksploziva koji staje na prst

Izvor: Blic, 17.Feb.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOĆNI MALIŠAN Detektor eksploziva koji staje na prst

Detektovanje eksplozivnih naprava predstavlja jedan od najkomplikovanijih i ujedno najopasnijih zadataka sa kojima se suočavaju mnoge bezbednosne službe širom sveta. Kompanija "TSWG" (Technical Support Working Group) razvila je futuristički prototip detektora koji će u mnogome olakšati posao antibombaškim jedinicama.

U pitanju je potpuno drugačiji proizvod od svih prethodnih, a prvenstveno se razlikuje u tome što funkcioniše bez ljudskog nadzora, a aktivira se isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukoliko prepozna prisustvo potencijalno opasnih supstanci.

Veličine je poštanske markice, i skoro je neprimetan. Ukoliko uoči opasnost, sve što je potrebno je da u blizini postoji bežična internet konekcija, preko koje detektor šalje podatke o opasnosti.

Radislav Potirajlo, jedan od naučnika koji je radio na ovom projektu, uporedio je ovaj prototip za alarmom za dim, odnosno požar.

- Razvili smo senzore koji su veoma osetljivi na sve tipove eksploziva, tako da detektor reaguje veoma precizno - kaće Potirajlo.

Novi detektor za metal može se postaviti apsolutno bilo gde, i skoro je pa neprimetan. Može mesecima, pa čak i godinama da bude na jednom mestu, i miruje sve dok se u blizini ne pojavi opasnost od bombaškog napada.

Trenutno prepoznaje sve elemente koji čine improvizovane eksplozivne naprave, a naučnici se nadaju da će uspeti da razviju detektor do te mere da počne da prepoznaje i biološke, odnosno hemijske otrove.

Ono što je najbolje od svega je cena, koja će iznositi svega nekoliko centi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.