MNOGO MANJE ZNAJU! Prošle godine đacima na maloj maturi problem pravila reč kompromitovati, a ove...

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MNOGO MANJE ZNAJU"! Prošle godine đacima na maloj maturi problem pravila reč "kompromitovati", a ove...

Mali maturaniti su u petak i subotu polagali probni prijemni ispit za upis u srednje škole.

U većini škola nastavnici su već pregledali testove i danas će đaci u svim školama u Srbiji videti koliko su poena okvirno osvojili. Sada već znaju kako će izgledati polaganje pravog prijemnog, gde će sedeti, kakva su okvirno pitanja i na kojim oblastima će morati da porade do juna.

Rukovodilac Centra za ispite iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dragana Stanojević rekla je da Zavod nema podatke o rezultatima, ali da ima informaciju da su đacima, tradicionalno, bili teški zadaci iz geometrije.

Prošle godine osmacima je problem predstavljala reč "kompromitovati", dok je njeno mesto ove godine zauzela reč "diskretno".

- Rezultati pokažu da mnogo manje poznaju neke reči nego što očekujemo -rekla je Dragana Stanojević.

Ukazuje da savremeni đaci čitaju drugačije nego starije generacije i da na drugačiji način procesuiraju informacije.

- Sada dijagonalno čitaju, brzo smenjuju ekrane. Ne reaguju na nepoznatu reč kao mi nekada, iako su se susreli sa njima, dožive ih u kontekstu i ne osvrću se na njih kao na nešto nepoznato - rekla je Stanojevićeva.

Ističe da je pred osmacima težak period jer moraju da "izvuku" prosek, a ovaj test bi mogao da im pomogne da procene gde se nalaze sa znanjem. Podseća i da će, od završetka nastave, imati oko 25 dana da se pripreme.

Boduje se isto kao i prethodne godine. Šezdeset poena nosi prosek iz osnovne škole, po 13 poena testovi iz srpskog i matematike, a 14 poena kombinovani test.

Na pitanje da li će mala matura biti lakša nego probni test, Stanojevićeva je odgovorila da je težina testa "subjektivni osećaj" i da učenik koji ima prosečnu ocenu četiri može da reši zadatke.

Nema trikova, kaže Stanojevićeva i poručuje osmacima da pažljivo čitaju pitanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.