MMF u Španiji od polovine oktobra

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF u Španiji od polovine oktobra

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je danas da će polovinom oktobra poslati misiju za praćenje rada bankarskog sistema u Španiju.

- Španija nije tražila finansijsku pomoć od Fonda, ali se MMF angažovao na radu praćenja bankarskog sektora, i to je sada počelo da se relaizuje - izjavio je potparol MMF Geri Rajs, preneo je Rojters.

On je dodao da MMF ima tehničkog eksperta sa lica mesta u Madridu koji trenutno radi sa vladom i našim partnerima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Potparol MMF je saopštio da će komisija MMF boraviti u Madridu od 15. do 26. oktobra posle čega će ubrzo po svom povratku podneti izveštaj španskim vlastima i Evropskoj komisiji.

Na pitanje novinara o mogućnosti razgovora između MMF i Madrida u vezi eventualnog finasijskog spasavanja Španije, potparol je odgovorio da su "razgovori trenutno preusmereni na pitanje bankarskog sistema".

Ministar ekonomije: Španiji uopšte ne treba paket pomoći

Španiji "uopšte" nije potreban paket pomoći, poručio je danas ministar ekonomije te zemlje Luis de Gindos u govoru u Londonskoj školi ekonomije, u vreme zabrinutosti oko četvrte po veličini privrede u evrozoni.

Ministar je insistirao da Španiji nije potrebna međunarodna pomoć, jer je "konkurentna i održiva zemlja", prenela je agencija AFP.

Španski premijer Marijano Rahoj je ranije ove nedelje negirao navode da Španija planira da u najkraćem roku zatraži finansijsku pomoć partnera iz evrozone da bi okončala finansijsku krizu, međutim, njegove reči nisu umirile tržišta.

Da bi Evropska centralna banka aktivirala program kupovine obveznica u cilju smanjenja troškova zaduživanja zemalja evrozone, potrebno je da država koja je u problemima formalno zatraži pomoć evropskih fondova za spas, što je potez koji Madrid okleva da učini.

Povezane vesti: Grčka cilja na dogovor sa EU i MMF-om do ponedeljka? Kiparski predsednik odbija plan finasijske pomoći Za spas španskih banaka potrebno 59,3 milijarde evra "Karitas": Više od milion ljudi u Španiji tražilo pomoć Nemački poslanik: Novi paket pomoći Grčkoj malo verovatan

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MMF u Španiji od polovine oktobra

Izvor: Capital.ba, 05.Okt.2012, 09:21

MADRID, Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je juče da će polovinom oktobra poslati misiju za praćenje rada bankarskog sistema u Španiju. - Španija nije tražila finansijsku pomoć od Fonda, ali ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.