MMF smanjio prognozu globalnog rasta

Izvor: Southeast European Times, 22.Sep.2011, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF smanjio prognozu globalnog rasta

Turska će ostvariti privredni rast od 6,6 odsto ove godine, a privredni rast Grčke smanjiće se za 5 odsto, navodi se u novom izveštaju MMF-a pod nazivom Svetski ekonomski izgledi.

21/09/2011

(MMF, Rojters, Volstrit žurnal, Blumberg, AP, AFP, BBC, Dnevnik.bg – 20.9.2011)

MMF je u utorak (20. septembra) smanjio svoju prognozu globalnog rasta za 2011. i 2012. godinu, rekavši da je ekonomski oporavak postao puno neizvesniji nego što se očekivalo ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ove godine.

„Globalna ekonomija je u opasnoj novoj fazi“, navela je ta međunarodna finansijska institucija sa sedištem u Vašingtonu u svom najnovijem izveštaju Svetski ekonomski izgledi (SEI). „Globalna aktivnost je oslabila i postala neravnomernija, poverenje je naglo opalo u poslednje vreme, a negativni rizici su u porastu.“

Fond je u junu rekao da očekuje da svetski privredni rast od 4,3 odsto u 2011. i 4,5 odsto u 2012. godini. U utorak je smanjio svoju prognozu na 4 procenta za obe godine, sa 5 odsto koliko je iznosila 2010. godine.

Na globalnu ekonomiju uticala su dva nepovoljna događaja -- puno sporiji oporavak u naprednim ekonomijama ove godine i veliko povećanje fiskalne i finansijske neizvesnosti, posebno poslednjih meseci. Kombinacija i interakcija ova dva negativna faktora dodatno pogoršavaju stvari, navodi se u novom izveštaju MMF-a.

„Hitno je potrebna jaka politika za unapređivanje izgleda i smanjenje rizika“, upozorio je glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar na predstavljanju novog izveštaja SEI u utorak. „Samo ako vlade preduzimaju odlučne korake na polju fiskalne politike i spoljnog rebalansa možemo da se nadamo jačem i robusnijem oporavku.“

Ali, ako zapadni lideri ne budu brzo postupali, postoji realna opasnost od povratka recesije, naglašava Fond.

[MMF]

U novom izveštaju se prognoze rasta za evrozonu smanjuju na 1,6 odsto u 2011. i 1,1 odsto u 2012. godini, što je manje od junskih projekcija od 2 odsto odnosno 1,7 odsto. Dve zemlje iz zone zajedničke valute -- Grčka i Portugalija -- doživeće negativan rast. Očekuje se da će se grčki privredni rast smanjiti za 5 odsto ove godine i 2 odsto sledeće, dok će se portugalski smanjiti 2,2 odsto u 2011. i 1,8 odsto u 2012. godini.

Izražavajući zabrinutost u pogledu postojeće krize duga u evrozoni, MMF je pozvao kreatore politike u 17 zemalja članica da preduzmu neophodne korake.

Oni „moraju brzo da ratifikuju obaveze preuzete na julskom samitu, a u međuvremenu, Evropska centralna banka mora da nastavi snažno da interveniše da bi održala redovne uslove na tržištima suverenog duga“, rekao je MMF. „Lideri moraju da stanu iza svojih obećanja da će učiniti sve što treba da očuvaju poverenje u nacionalne politike i evro.“

Istaknuti ekonomista MMF-a Jerg Dekresin izjavio je u utorak da su grčki problemi sa dugom „vrlo rešivi“. Kritikujući spekulacije oko mogućeg izlaska te balkanske zemlje iz evrozone, on je takođe osudio sve priče o tome da bi zona mogla da se raspadne, ocenivši ih kao „blesave tvrdnje“.

Prema ekspertima Fonda, Turska će ostvariti privredni rast od 6,6 odsto u ovoj godini i zabeležiti najveći rast među 14 ekonomija centralne i istočne Evrope, ali će lošije proći sledeće godine, kada se očekuje da će imati realan rast BDP od 2,2 odsto.

Hrvatska je zemlja iz te grupe za koju se očekuje da će imati najmanji rast ove godine, sa predviđenom stopom rasta od 0,8 odsto.

MMF je međutim upozorio da se njegove nove projekcije „zasnivaju na nizu pretpostavki: da će kreatori politike u Evropi biti u stanju da svedu krizu u evrozoni na takozvane periferne zemlje, da će kreatori politike u SAD ostvariti razborit balans između podrške ekonomiji i srednjoročne fiskalne konsolidacije, kao i da se usponi i padovi na globalnim finansijskim tržištima neće pogoršati“.

Ako se one ne ostvare, „globalni rast biće puno niži“, upozorava Fond.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.