MMF od nas očekuje i štednju i investicije

Izvor: Mondo, 07.Nov.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF od nas očekuje i štednju i investicije

Stručnjaci MAT-a mnogo očekuju od pregovora Vlade sa MMF-om – od nastavka reformi, ozbiljne kontrole javnog sektora do velikog rasta stavke infrastrukturne investicije u budžetu za 2015. godinu.

Ulaz u zgradu MMF-a (AP/arhiva)

Najveću štednju Vlada je ove godne naprali zapravo u dleu budžeta koji se bavi investicijama i to nije dobra vest. A to bi moralo da se značajno popravi u budžetu za 2015. godinu i već imamo naznake da će MMF insistirati i na tome a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne samo na kresanju troškova, upozoravaju ekonomski stručnjaci okuplljeni u builtenu Makroekonomske analize i trendovi.

"Infrastrukturne investicije su nam preko potrebne i imamo gotovo sve uslove da ih ozbilljno 'uvedemo' u budžet za 2015. i to nam ukazuje i MMF. One imaju priličan fiskalni multplikator (donose ne samo novac zaposlenoj privredi već ga i vraćaju državi kroz poreze), a mi imamo potrebu da gradimo jer nam je loša, recimo, putna infrastruktura a nemamo previše takvih izdataka inače u budžetu. Još da popravimo izvršenje na terenu, što je dosad bilo problematično i zbog čega čak plaćamo penale za nepovučene kredite", ukazuje Vladimir Vučković, glavni urednik biltena MAT pri Ekonomskom institutu u Beogradu.

U vezi samih pregovora koordinator MAT-a Stojan Stamenković kaže da su za novi stend-baj aranžman svi raspoloženi, ali i da optimizam MMF-a u vezi dramatičnog privrednog rasta nije toliko veliki kakav se pokazuje iz Vlade.

"Ono što ministar finansija obećava recimo za 2016. moglo bi da se ostvari 2019. ili 2020. ali i to nije loše. MMF je došao raspoložen za aranžman, ali prethodno moraju da se usklade planovi reformi i stvranja uslova za investiranje. Kod ovog poslednjeg kao najveći problem vidim naše neefikasno pravosuđe i problem građevinskog zemljišta", kaže Stamenković.

Vučković dodaje da aranžman, uz već poznatu mantru "sigurnost – niđe kamate na zaduživanje – više investicija", ovoga puta bi aranžman sa MMF-om mogao da nam donese i mnogo veću kontrolu nad javnim preduzećima i državnim firmama.

"U ovim pregovorima pitanje kontole javnog sektora je podignuto na mnogo viši nivo i ako se aranžman sklopi, spoljno nadgledanje procesa reformi će biti takvo da će biti mnogo teže odustati od njih iz nekih socijalno uslovljenih razloga", kaže Vučković.

(G.M.Š.)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.