MMF o aranžmanu sa Srbijom

Izvor: RTS, 18.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF o aranžmanu sa Srbijom

Stend-baj aranžman sa Srbijom od oko 518 miliona dolara biće odobren po redovnoj proceduri, zbog toga što Srbija ima dovoljne devizne rezerve i stalni pristup inostranom finasiranju, saopštio direktor MMf-a.

Dominik Štros-Kan

Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan je, u pisanom saopštenju, naglasio da vlasti u Srbiji ne nameravaju da povlače novac iz aranžmana ukoliko to ne bude neophodno.

Globalna finansijska kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počela je da se preliva i u Srbiju, ocenio je Štros-Kan, i zbog te nagle promene u međunarodnom okruženju biće usporen priliv kredita i ekonomske aktivnosti u regionu.

Štros-Kan je istakao da su srpske vlasti napravile dobar i sveobuhvatan ekonomski program, a stend-baj aranžman će podržati realizaciju tog programa, kao i makroekonomske i finansijske stabilnosti.

"Programom je predviđena restriktivna fiskalna politika, da deficit budžeta ne pređe 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2009. godini, mere koje će sprečiti ugrožavanje stabilnosti finansijskog sektora i strukturne reforme koje će osnažiti privredni rast i izvoz", naveo je Štros-Kan.

Direktor MMF-a je podsetio da su Vlada Srbije i misija MMF-a postigli sporazum o ekonomskom programu i stend-baj aranžmanu u trajanju od 15 meseci.

Vrednost aranžmana je 351 miliona specijalnih prava povlačenja sredstava, saopštio je MMF.

Prema prošlonedeljnim najavama, aranžman koji je dogovoren 13. novembra trebalo bi do sredine decembra da razmatraju Odbor direktora i Izvršni odbor MMF-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.