MMF: Ekonomski oporavak Srbije biće težak i spor

Izvor: Southeast European Times, 01.Feb.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Ekonomski oporavak Srbije biće težak i spor

MMF je objavio izveštaj o stanju srpske ekonomije, zaključujući da se ne može očekivati rast BDP-a pre 2012. godine.

01/02/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 01/02/10

Oporavak posrnule srpske ekonomije neće biti brz ni lak, navodi se u novom izveštaju MMF-a koji je objavljen u četvrtak (28. januara). Fond je ukazao da će, ako do oporavka dođe, on bit postepen, sa rastom izvoza u 2011. godini. Prema izveštaju, povratak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << snažnog rasta BDP-a Srbije kakav je bio pre krize -- od 4 do 5 odsto -- ne može se očekivati pre 2012. godine.

"Očekuje se da će apsorpcioni rast ostati nepromenjen u 2010. godini i reflektovati kombinovani uticaj smanjenja realnih prihoda i zapošljavanja, presušenih mogućnosti prodaje korporativne imovine i krutih kreditnih uslova", naveo je MMF. "Projektovano je da se snažan rast BDP-a, u skladu sa trendovima rasta pre početka krize, nastavi tek u 2012. godini."

Pomoć od MMF-a je bila je ključna za stabilnost Srbije u 2009. godini, kada se zemlja suočila sa bankrotstvom. Postignut je sporazum sa MMF-om koji je omogućio Srbiji da pozajmi 2,9 milijardi evra u narednih nekoliko godina. Novac koji je Beograd uzeo prošle godine spasio je državu od insolventnosti. Beograd je obećao da će plate u državnom sektoru i penzije ostati zamrznute u 2010. godini.

Opšte gledano, ekonomski izgledi su prilično sumorni. Prema statističkom zavodu Srbije, trgovinski deficit Srbije ukupno je iznosio 5,2 milijarde evra u 2009. godini. Prosečna mesečna plata u decembru bila je 375 evra.

Od početka ove godine Srbi su se suočili sa brojnim poskupljenjima. Poskupljenje benzina, struje i ostalih oblika energije imaće najveći uticaj na životni standard u zemlji.

Vrednost dinara opada u odnosu na evro od početka ove godine. Evro je 1. januara vredeo 95,8 dinara, dok će u ponedeljak vredeti 98,4 dinara, što je promena koja posebno pogađa one koji su uzeli kredite u evrima, a otplaćuju ih u dinarima.

U Srbiji je od početka godine organizovano nekoliko štrajkova, uglavnom radnika čije su kompanije otišle u stečaj, koji zahtevaju isplatu zaostalih plata i nastavak proizvodnje. Neki radnici počeli su da blokiraju glavne puteve širom zemlje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.