MK: Albanci sprečavaju podizanje krsta u Skoplju

Izvor: B92, 03.Mar.2016, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MK: Albanci sprečavaju podizanje krsta u Skoplju

Skoplje -- Grupa demonstranata je zaposela mesto u skopskoj opštini Butel gde je trebalo da bude postavljen metalni krst visok 55 metara.

Demonstrante predvode funkcioneri najveće partije Albanaca u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI).

Grupu je predvodio visoki funcioner DUI Izet Medžiti, gradonačenik susedne opštine Čair, gde je na jednom kružnom toku 16. februara otkriven spomenik crnog dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Demonstranti su na kružnom toku u Buteleu postavili šatore i albankke zastave, prethodno razrušivši ograđeni prostor oko temelja koji je prethodnih dana postavljan pod nadzorom policije.

Gradonaćelnik Čaira Izet Medžiiti je, pred više stotina demonstranata, rekao da se ne radi o političkom protestu, već o revoltu zbog verske podele, odnosno, kako je istakao, krstovima i minaretima je mesto uz verske objekte, a ne na raskrsnici ili na sred ulice.

Medžiti je najavio da će demonstranti ostati na tom mesto dok Opština Butel ne povuče odluku o postavljanju krsta. Nakon pretesta na kružnom toku, u Butelu je ostalo nekoliko desetina aktivista i simpatizera DUI.

Donator krsta u Butelu, predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov, 27. februara je, pošto je crkveni vrh osveštao temelj za krst, pretučen u jednom restoranu gde je posle otišao na ručak. Petrov je iz bolnice, preko svoje Fejsbuk strane, optužio funcionera DUI Bekira Asanija da je bio jedan od napadača, navodeći da je svemu prusustovovao i Izet Medžiti.

U blizini protesta Albanaca u organizaciji DUI, na mestu gde je u Butelu predviđeno postavljanje krsta, nalaze se i policijske snage. Kako neki mediji prenose, muziku okupljenim demonstrantima puštaju i poslanici DUI Artan Grubi i Talat Džaferi, kao i ministar za obrazovanje Abulaim Ademi.

Lideri opzicionog Socijademokratskg saveza Makeodnije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su danas, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije.

Zaev i Tači su izneli sličan stav da se kod poslednjih događaja oko postavljanja nacionalnih i verskih simbola po Skoplju "radi o novoj epizodi predizbornog scenarija" VMRO DPMNE I DUI, stranaka vladajuće koalicije.

Da se radi o predizbornoj manipulaciji nacionalnim osećanjima, kojoj su da bi ojačali svoje pozicije pribegli makedonska nacionalna partija VMRO DPMNE i nacionalna akbanske stranka DUI, smatraju i mnogi skopski pplitički analitičari i poznavaoci makedonske političke scene.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanci ne dozvoljavaju podizanje krsta

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2016

Grupa demonstranata predvođena funkcionerima najveće partije Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integracije (DUI), zaposela je večaras u skopskoj opštinu Butel mesto gde je planirano da se postavi metalni krst vosok 55 metara...Grupu je predvodio visoki funcioner DUI Izet Medžiti, gradonačenik...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.