MISTERIOZNO ZUJANJE MUČI STANOVNIKE MALOG GRADA: Noćima ne mogu da spavaju, niko ne zna šta se dešava

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2023, 11:04

MISTERIOZNO ZUJANJE MUČI STANOVNIKE MALOG GRADA: Noćima ne mogu da spavaju, niko ne zna šta se dešava

Tajanstvena buka već je zahvatila druge gradove i sela širom Velike Britanije.

Misteriozno zujanje koje se noću čuje u gradu u Severnoj Irskoj podstaknulo je gradsko veće da istraži njegov izvor, piše The Telegraph.

Stanovnici Omaga, u okrugu Tajron, žalili su se da ne mogu spavati zbog "upornog zujanja", a izveštaji o buci prvi put su podnesena krajem oktobra.

Odbornik Stiven Doneli je rekao da se tajanstveno zujanje, opisano kao drugačije od buke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uzrokovane saobraćajem, pokazalo kao ozbiljan problem za stanovnike.

Okružno veće Fermanaga i Omaga traži angažovanje stručnjaka za otkrivanje zvuka nakon što su prvi pokušaji da mu se uđe u trag bili neuspešni.

Govoreći za BBC, Doneli je rekao: "Možda je to sezonski fenomen ili je povezano s vremenskim prilikama, ali te se stvari često ne pokažu jednostavnima i to može biti iz mnoštva izvora.

- Ono što trebamo učiniti je utvrditi činjenice i dovesti ovo do kraja, a zatim preduzeti mere da to rešimo.

Portparol veća rekao je da se istraga do sada pokazala izazovnom, pa zvaničnici razmatraju sledeće korake za identifikaciju brujanja.

- Zbog velikog područja gde je zvuk prijavljen, teško je odrediti tačan izvor. Službenici trenutno istražuju korišćenje specijalizovane opreme ili angažovanje specijalizovane firme za pomoć u otkrivanju izvora buke - rekla je.

Misteriozna buka je već mučila druge gradove i sela širom Ujedinjenog Kraljevstva.

U decembru su stanovnici Holmfilda u Zapadnom Jorkširu opisali kako je kasnonoćna buka poput "beskrajnog ciklusa mučenja".

Lokalno poznato kao Holmfield Hum, zujanje se uspoređuje sa zujanjem perilice rublja ili dizel motora u praznom hodu.

A 2013. godine naučnici su nagađali da su tajanstveni zvukovi koji neke stanovnike Hampshirea noću drže budnima posledica seksa riba u obližnjem estuariju.

Stanovnici Hajta, blizu Sautemptona, navodno su bili prisiljeni iseliti se iz tog područja nakon što su "pulsirajući" zvukovi odjekivali u njihovim domovima noću.

Nacionalni oceanografski centar u Sautemptonu nije uspeo rasvetliti misterija.

Međutim, Škotska organizacija za nauka o moru tvrdi da bi ribe mogle biti odgovorne za bizarni zvuk zujanja.

Dr. Ben Vilson je rekao: "To nije nemoguće".

- Sigurno postoje "zvučne ribe" u severnom Atlantiku i prilazima La Manšu.

Mužjaci riba iz porodice Porychthys ispuštaju prepoznatljivi zvuk kako bi ženkama dali do znanja da traže partnera, piše The Telegraph.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.