MISTERIOZNI BAZENI MARSA Otkud plava boja na Crvenoj planeti?

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIOZNI BAZENI MARSA Otkud plava boja na Crvenoj planeti?

Na snimku površine Marsa, koje je zabeležio orbiter misije “Mars ekspres” vidi se nešto što liči na plavičaste bare, ali stručnjaci Evropske svemirske agencije tvrde da misteriozne mrlje nisu ništa drugo nego optička varka.

Plave zone u džombastim kraterima su zapravo tamni sedimenti, koji su se formirali tokom vremena.

Kao i na Zemlji, vetrovi vremenom oblikuju predele na Marsu, stvarajući glatke stene i talasaste dine. Vetrovi na Marsu dostižu brzinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 100 km/h, što je dovoljno za razvoj jakih oluja prašine, koje traju više dana, a ponekad i nedelja.

Dok vetrovi putuju, oblikuju okolinu, razaraju postojeće površinske strukture, glačaju ih i postepeno razgrađuju. Taj proces traje milionima godina.

Jaki vetrovi takođe uzrokuje stvaranje sedimenata, tako što širom planete raznose tamne, vulkanske naslage, bogate bazaltom. Ti slojevi tamne prašine ostaju zarobljeni u kraterima. Tokom vremena, na površini kratera se nakupi dovoljno tamnije prašine i stvara se iluzija plavih mrlja.

Na snimku je oblast Marsa Arabia Terra, puna kratera različitih veličina i starosti. Krateri na slici, nastali usled udara u prošlosti, pokazuju različiti stepen erozije. Neki još imaju naglašene spoljne ivice i jasne karakteristike u unutrašnjosti, dok su drugi glatkiji i skoro se stapaju sa okruženjem.

Najveći krater (prečnik 70 km) na glavnoj slici ima i nastrmiju ivicu.

Ovu fotografiju je snimila stereo kamera visoke rezolucije 19. novembra 2014, tokom 13.728 kruga orbitera oko Marsa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.