MISTERIOZNA POJAVA NA SELU: Stado ovaca hodalo u krug 12 dana bez prestanka, meštani u neverici, kolaju razne priče (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2022, 23:55

MISTERIOZNA POJAVA NA SELU: Stado ovaca hodalo u krug 12 dana bez prestanka, meštani u neverici, kolaju razne priče (VIDEO)

Niko ne zna razlog čudnog ponašanja ovog stada

Stado mongolskih ovaca hodalo je u formi savršenog kruga 12 dana bez prestanka. Ova misterija njihovog neobjašnjivog ponašanja pokrenula je veliku raspravu od koje su se razvile brojne teorije zbog čega se to dešava. Može li postojati legitiman razlog?

Kineski državni sajt "People's Daily" tvitovao je snimak sa kamera bizarnog fenomena posle 10 dana, nazvavši to "velikom misterijom ovaca". Sajt >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je objavio da su ovce zdrave, ali razlog "čudnog ponašanja je i dalje misterija".

U klipu, stotine ovaca su snimljene kako marširaju u smeru kazaljke na satu u skoro savršenom krugu na farmi. Neke druge ovce se mogu videti kako posmatraju izvan kruga, dok druge ponekad stoje nepomično u centru. Ni u jednom trenutku se ne vidi da li su ovce koje su tek 12. dan zastale da se odmore, spavale, jele ili pile.

"Metro" izveštava da je vlasnica ovaca, Mongolka Mjao, tvrdila da je nekoliko ovaca krenulo pre nego što se celo stado pridružilo. Mjao ima 34 torova za ovce, ali su se samo u 13. toru one čudno ponašale.

The great sheep mystery! Hundreds of sheep walk in a circle for over 10 days in N China's Inner Mongolia. The sheep are healthy and the reason for the weird behavior is still a mystery. pic.twitter.com/8Jg7yOPmGK

— People's Daily, China (@PDChina) November 16, 2022

Jedna od mogućih teorija ovako čudnog ponašanja ovaca je listerioza, bakterijska bolest. Stanje može izazvati kruženje jer zapaljuje i ponekad parališe jednu stranu mozga.

Ako su ovce zaražene, što je povezano sa pokvarenom silažom, ponašanje ne bi bilo neobično, osim jednog važnog faktora. Prema Merkovom priručniku, kod ovaca i koza sa listeriozom, smrt obično nastupa u roku od 24 do 48 sati od pojave simptoma.

- U početku, zaražene životinje su anorektične, depresivne i dezorijentisane. Mogu da se guraju u uglove, da se naslanjaju na nepokretne objekte ili da kruže ka pogođenoj strani - piše u Merkovom priručniku. Posle 12 dana pa sve do 13. dana stado ovaca ne pokazuje znake zaustavljanja.

Korisnici društvenih mreža su zbunjeni zbog misterioznog ponašanja ovaca i postavili su niz mogućih odgovora povodom neobjašnjivog ponašanja ovaca.

- Možda su u režimu migracije, ali nisu mogle jer su u toru? - napisao je jedan.

- Mislim da to ima veze s tim da osećaju promene frekvencije, ali odakle i zašto utiču samo neke - napisao je drugi.

- Ovce imaju snažan instinkt da slede ovce ispred sebe. Kada jedna ovca odluči da ode negde, ostatak stada obično sledi, čak iako to nije dobra "odluka". Ovaj instinkt je "čvrsto ukorenjen" kod ovaca. To nije nešto o čemu "razmišljaju" - napisao je treći.

A onda je usledio odgovor koji je posebno privukao pažnju:

- Najmanje 97 odsto ljudi celog života hoda u krug. Većinom su zdravi i razlog za ovo čudno ponašanje je još uvek misterija - glasi četvrti šaljivi odgovor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.