MISTERIJA TEŠKOG UBISTVA Zašto sudije i tužioci zaziru od ovog krivičnog dela?

Izvor: Blic, 16.Feb.2017, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIJA "TEŠKOG UBISTVA" Zašto sudije i tužioci zaziru od ovog krivičnog dela?

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na pet godina zatvora Petra Kneževića jer je 16. februara 2015. godine u Batajnici naneo satarom teške telesne povrede Stevanu Katiloviću (35) zbog kojih je on preminuo. Ovo je samo jedna u nizu presuda koje su u toku prošle godine izazvale revolt robine ubijenog, ali i zbunjenost javnosti.

Optužnica Višeg tužilaštva teretila je Kneževića da je počinio teško ubistvo, ali je presudom delo prekvalifikovano u nanošenje teške telesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povrede sa smrtnim ishodom. Čak i uz takvu kvalifikaciju, kazna je preniska, s obzirom da se za ovo delo može odrediti robija od dve do 12 godina.

U republičkom užilaštvu objašnjavaju da do ovakvih slučajeva dolazi jer sud nije "vezan" za kvalifikaciju dela koju je podnelo tužilaštvo, već za činjenice koje se utvrde tokom sudskog postupka.

- Tokom postupka se utvrđuje činjenice i dešava se da prethodna kvalifikacija dela nije u skladu sa njima. Izvedeni dokazi ne odgovaraju delu navedenom u optužnici. Tada ili tužilac, da mu ne bi "pao" slučaj menja kvalifikaciju, ili to radi sud i to se najčešće dešava u slučajevima teškog ubistva, za koje je neophodno dokazati umišljaj, odnosno prethodnu nameru optuženog da ubije žrtvu - objašnjavaju u tužilaštvu.

"Blic" je izdvojio četiri presude za ubistvo koje su izazvale ogročenost rodbine ubijenog, ali i navele javnost da se zapita: šta neko treba da uradi da bi bio osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo?

Slučaj Stele Gundelj: Greškom tužioca samo 15 godina zatvora

Aleksandar Šundić (23), osuđen je u oktobru 2013. godine pravosnažno za ubistvo Stele Gundelj (26) na 15 godina zatvora. Prema optužnici, Šundić je zadavio svoju bivšu devojku nakon višesatnog mučenja, pa je noć proveo opijajući se pored njenog beživotnog tela. Zločin je priznao, motiv je bila ljubomora.

Iako ovakav opis zločina ima odlike teškog ubistva (preciznije, ubistvo se dogodilo iz bezobzirne osvete ili drugih niskih pobuda), sudija je izrekao presudu na samo 15 godina zatvora Šundiću, a u obrazloženju je rekao da bi ga osudio i na težu kaznu, da je bio u mogućnosti.

Ubrzo je utvrđeno da je tužilac Aleksandra Grbović višečasovno iživljavanje Šundića nad Stelom stavila u rang trenutnog ubistva, zbog čega je Stelina porodica bila ogorčena.

Osuđeni se, najpre, žalio na presudu, ali je žalbu ubrzo povukao - verovatno kada je shvatio da bi Apelacioni sud mogao da slučaj vrati na početak i otvori mogućnost za težu presudu.

Slučaj Merime Redžepove: Ubio čekićem, već robijao zbog ubistva

Mihalj Skivijan (59) osuđen je u oktobru 2016. godine pred novosadskim Višim sudom za zversko ubistvo Merime Redžepove (30) na 15 godina zatvora. Skivijan je žrtvu usmrtio u decembru 2015. godine udarcima čekićem u glavu, nakon čega je pobegao iz zajedničkog stana da se sakrije kod brata.

I ovaj slučaj, uprkos svojoj brutalnosti okarakterisan je kao "obično" ubistvo. Dakle, za sud ovo ubistvo nije izvršeno "na svirep način", što je jedna od odlika teškog ubistva, iako je ubica zadao najmanje 15 udaraca čekićem Merimi. Uz to, Skivijan je ranije osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda supruzi, koja je od tih povreda preminula.

Slučaj Miroslave Ranković: ubio babu nožem, pa zapalio kuću da sakrije zločin

Teško ubistvo nije izvršio ni Miljan Ranković (25), koji je u novembru 2015. godine usmrtio svoju baku Miroslavu tako što je izbo nožem, a potom zapalio kuću kako bi porikrio zločin. Njega je viši sud u Beogradu osudio na 10 godina zatvora za ovo ubistvo: ubica je očigledno ubedio sudsko veće da "nije imao nameru" da izvrši zločin, te da je bio pijan u trenutku kada je to uradio.

Činjenica da je zapalio sopstveni dom kako bi to ubistvo prikrio, kao i da je baku Miroslavu ubo najmanje četiri puta nožem, nije imala snagu da ovo ubistvo učini teškim.

Inače, teško ubistvo je počinio i onaj koji "liši života člana svoje porodice kojeg je prethodno zlostavljao", a maltretiranje Miroslave trajalo je godinama...

Slučaj Fedora Frimermana

Viši sud u Beogradu osudio je u aprilu 2016. godine na kazne od 27 meseci do 10 i po godina zatvora četvoricu bivših radnika obezbeđenja splava "Saund" jer su na smrt prebili Fedora Frimermana (30) 25. jula 2013. godine ispred splava i naneli teške povrede dvojici njegovih prijatelja.

Tužilaštvo je tražilo da okrivljeni budu osuđeni za teško ubistvo, ali ih je Viši sud osudio za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom. Presude za ovako kvalifikovano krivično delo jesu oštre, ali opet ostaje pitanje: zbog čega tačno nasilnicima nije suđeno za teško ubistvo?

U jednoj od verzija, teško ubistvo je i zločin koji čini neko ko "drugog liši života pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju". Presuda još nije pravosnažna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.