MISTERIJA KORONE U MAJDANPEKU: Devojčica (2,5) obolela tokom izolacije sa roditeljima koji imaju NEGATIVAN TEST

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2020, 09:52

MISTERIJA KORONE U MAJDANPEKU: Devojčica (2,5) obolela tokom izolacije sa roditeljima koji imaju NEGATIVAN TEST

Na početku i na kraju samoizolacije testirani su na kovid, prvo su svi bili negativni, a po isteku 14 dana dete je pozitivno

Dvoipogodišnja devojčica iz Majdanpeka koja je pozitivna na korona virus, dok su roditelji negativni, i to posle dvonedeljne kućne izolacije, najnovija je misterija epidemije korona virusa u Srbiji, na čijem su repu poslednjih dana izbila i nova žarišta, i to među radnicima u firmama u Smederevu, Leskovcu, Vranju i Zaječaru.

Dr Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fudulović, direktor Doma zdravlja u Majdanpeku, objašnjava da su mala Majdanpečanka i njeni roditelji stavljeni u samoizolaciju jer su bili u kontaktu sa dve vaspitačice iz vrtića kojima je otkriven korona virus.

- Na početku i na kraju samoizolacije testirani su na kovid. Prvo su svi bili negativni, a po isteku 14 dana dete je pozitivno. Ono nema nikakve simptome i ponovo je testirano pre tri dana, a porodica stavljena u samoizolaciju u narednih 14 dana. Čekamo rezultate PCR testa - rekao je dr. Fudulović.

Dodao je da je majka deteta medicinska sestra, a njena rođena sestra jedna od dve vaspitačice koje su pre nešto više od dve nedelje bile pozitivne na koronu.

- Pošto je sad dete pozitivno, a oni se šalju u Niš, mi smo, u dogovoru s epidemiologom i sanitarnim inspektorom, dete zajedno sa roditeljima stavili opet u samoizolaciju. Pouzdano se zna da porodica nije imala kontakte ni sa kim, pa jedno od objašnjenja takve situacije jeste da je PCR test 70 odsto pouzdan, te da je neki član te porodice upao u onih 30 odsto nepouzdanosti - rekao je dr. Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu i dodao:

- Trenutno opadaju brojevi u Vranju i Leskovcu u firmama gde je virus ušao, a pojavila su se i druga lokalna žarišta u radnim kolektivima. To govori da je virus i dalje aktivan i da je najopasniji u zatvorenim prostorima, gde puno ljudi boravi tokom rada, a gde se ne sprovode propisane mere zaštite. Poslodavci i radnici moraju da nose maske, rukavice i naprave distancu jedni od drugih. Ako to nije moguće, onda neka se rad organizuje u tri smene - rekao je on.

U kovid bolnici u Leskovcu juče je bilo 120 pacijenata, od toga 45 radnika "Jure", dok je u Vranju još sedam novoinficiranih, ukupno od početka epidemije 260. U turskoj fabrici "Kajzen" u Smederevu inficirano je 19 radnika, fabrika je zatvorena i čekaju se rezultati testa svih ostalih radnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.