MIRA BEZ PLATNA

Izvor: Kurir, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIRA BEZ PLATNA

Sve umetničke slike Miloševićevih nalaze se kod njihovog kućnog prijatelja Đorđa Popovića, koji odbija da ih vrati bilo kome osim Miri lično

BEOGRAD - Umetničke slike Slobodana Miloševića i Mire Marković, koje su bile u njihovoj kući u Tolstojevoj 33, nalaze se godinama kod njihovog prijatelja, akademskog slikara Đorđa Popovića Đoleta. Mira Marković tvrdi da već pet godina pokušava da dođe do njega, ali da je on uporno izbegava. S druge strane, Popović poručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je spreman da joj vrati slike, ali pod uslovom da ih uruči lično njoj...

- Za vreme renoviranja kuće dala sam mu, uz dogovor sa Slobodanom, da sačuva sve naše umetničke slike. To je jedan od onih koji se kleo u odanost Slobodanu i meni, našoj porodici, kući, politici. Nijednu mi nije vratio kad sam ih tražila - navela je Markovićeva u izjavi za jedan beogradski dnevni list.

Pre nego što je priča o umetninama Miloševićevih izašla na videlo, Đole Popović se jadao prijateljima da ne želi da preda slike bilo kome drugom osim Miri, kako ga kasnije niko ne bi mogao optužiti da to nisu te slike...

Inače, zbrka oko ovih umetničkih slika počela je još pre nekoliko godina, kada su sakupljane pare za odbranu Slobodana Miloševića u Hagu, jer je neko spomenuo da se prodajom tih slika mogu dobiti milioni...

-Ma, to nisu slike vredne tolikih para, jer se radi o reprodukcijama i delima osrednjih umetnika, koje su valjda dobijali na poklon, i one zaista ne vrede toliko, pa baš zbog tih dilema ne želim da ih ikome drugom predam, osim njima lično - bio je uporan i tvrdoglav Đole, smatrajući da će jedino na taj način sačuvati svoj obraz i višedecenijsko kućno prijateljstvo sa Mirom i Slobodanom!

Mirinim odlaskom iz zemlje frka oko slika tokom poslednje četiri godine postajala je sve veća, pa i pritisci raznih porodičnih emisara sve jači. Prvo su od Đoleta hteli da preuzmu slike Slobodanovi advokati, Ognjanović i Tomanović, ali je on ostao dosledan prvobitnom naumu, ne otkrivajući im čak ni mesto na kojem je sklonio slike. Pouzdano se zna da ga je zbog slika iz Haga zvao čak i Slobodan Milošević, ali je i za njega imao isti odgovor!

Zatim su kod Đoleta stizali novi emisari... Na jednom novobeogradskom splavu upriličen je sastanak sa Hadži Antićem na istu temu. Pale su i teške reči, Đole je pobesneo i opet je tvrdoglavo ostao pri svome - da će slike vratiti samo Miri ili deci! Zatim je pokušao i Mrkonjić, kao osvedočeni prijatelj porodice, ali opet ništa!

Kad nisu uspeli emisari, Mira je lično mnogo puta zvala svog kućnog prijatelja i partijskog druga Đoleta.

-

Ne znam kako da joj objasnim na daljinu da to nisu slike koje ona misli da su i da zato ne želim da ih predam njenima, jer će posle ispasti da sam ja tu nešto mešetario - odgovarao je Popović.

Inače, Đorđe Popović je bio prijatelj sa Mirom i Slobodanom još iz studentskih dana. U kuću Miloševića je, kažu, zaista ulazio bez kucanja, što ga je u to vreme činilo dosta moćnim. Kasnije je, međutim, zbog toga imao poprilično problema, iako nije imao nikakvu partijsku funkciju.[ antrfile ]

MNOGI BACILI OKO NA SLIKU

Đole Popović se pre odlaska iz zemlje žalio svojim prijateljima da su na slike Miloševićevih bacili oko mnogi i da je jedan poznati beogradski košarkaški trener hteo da kupi jednu od tih slika, samo zbog toga što je znao da potiču iz kuće Miloševića.

Inače, on je prošle godine prodao lokal "Kafe, kafe" na Senjaku i otišao iz Srbije, a da li je na Floridi, kako kaže Mira Marković, Kurir nije uspeo da utvrdi.

MARKU HTEO DA POKLONI KAFIĆ?!

Đoletov kafić "Kafe, kafe" godinama je (zbog lokacije) bio meta parajlija, koji su hteli da ga kupe, ali on nije želeo da ga proda ni za kakve pare. Pokojni Vlada Tref, koji je takođe bio čest gost ovog kafea, nudio mu je, maltene, blanko ček, da sam upiše iznos, ali on je i to glatko odbio! Onda se Tref dosetio:

- Đole, hoće Marko da kupi kafić.

- Pa, što ti pitaš za njega? Ja sam ga ljuljao u krilu kad je bio mali, i ako on hoće ovaj lokal, ja ću da mu ga poklonim!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.