MIP: Stav Nikolaidisa nije stav CG

Izvor: B92, 18.Jan.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIP: Stav Nikolaidisa nije stav CG

Podgorica -- Ministarstvo inostranih poslova CG saopštilo je da stavovi Nikolaidisa, izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove CG.

Zvaničnik MIP-a Ramiz Bašić kazao je da je to ministarstvo odgovorilo na protestnu notu Srbije koju im je dostavila ambasada u Podgorici povodom Nikolaidisovog teksta, u kome je naveo da bi bio "civilizacijski iskorak" da je Božidar Stanišljević aktivirao eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve decenije postojanja Republike Srpske.

"MIP Crne Gore je konstatovalo da stavovi Nikolaidisa, dobitnika evropske nagrade za književnost za prošlu godinu, u tekstu koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu e-novine, ni u kom vidu ne odražava zvanične stavove Crne Gore, bilo koje njene institucije, niti njenih zvaničnika", naveo je Bašić u izjavi medijima.

Prema njegovim rečima, o tome se "jasno i javno, što inače kao slobodni stvaralac čini dugi niz godina, odredio i sam autor teksta, koji je razne komentare ovim povodom odbacio kao zlonamerne".

Bašić je kazao da su u istoj ravni i stavovi velikog broja Nikolaidisovih kolega, književnika i novinara iz Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja regiona, koji sagledavaju taj tekst isključivo u kontekstu slobode stvaralaštva.

"Polazeći od toga, MIP ne deli ocene sadržane u noti ambasade Srbije da su nadležni organi Crne Gore ostavili mogućnost 'za novo vrednovanje njenih ranije proklamovanih principa upravljenih ka razvijanju primerene međudržavne javne komunikacije i dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom', niti se takve ocene i kvalifikacije mogu iznositi samo zbog činenice da je Nikolaidis i savetnik predsednika Skupštine Crne Gore", naveo je on.

MIP Crne Gore je, kako je kazao, istovremeno iskazalo žaljenje zbog takvog nesporazuma i potrebu za njegovim prevazilaženjem u duhu razumevanja i dobrosusedske saradnje, potvrđujući još jednom da je Crna Gora do kraja privržena razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, u duhu zajedničkih strateških evropskih ciljeva.

"Na to nas upućuje i međusobno ne tako davno iskustvo kada je Crna Gora, u dobroj veri i sa razumevanjem prihvatala pojašnjenja zvaničnog Beograda u slučajevima grubih i uvredljivih izjava o crnogorskoj naciji, Crnoj Gori i pojedinim njenim zvaničnicima, koji su dolazili iz nekih kabineta najviših zvaničnika Srbije, ali i akademskih, medijskih i drugih krugova", zaključio je Bašić.

Srbija je ranije danas uputila protesnu notu Crnoj Gori povodom nedavno objavljenog autorskog teksta Nikolaidisa.

Nikolaidis, savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, komentarišući dve decenije postojanja RS, napisao je da bi "civilizacijski iskorak" bio da je Božidar Stanišljević aktivirao eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave dve decenije postojanja RS.

Na obeležavanju dve decenije RS u banjalučkoj hali "Borik" je bio politički vrh Srbije, RS i Srpske pravoslavne crkve.

Najjača crnogorska opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija, zatražila je ranije danas od rukovodstva crnogorskog parlamenta da se izjasni o, kako je navedeno, govoru mržnje Nikolaidisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora se ogradila od stavova Nikolaidisa

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2012

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Crne Gore ogradilo se danas od stavova Andreja Nikolaidisa iznesenih u njegovom autorskom tekstu, navodeći da oni ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

MIP: STAVOVI NIKOLAIDISA NISU STAV ZVANIČNE CRNE GORE

Izvor: Kurir, 18.Jan.2012

Zvaničnik MIP-a Ramiz Bašić kazao je da je to ministarstvo odgovorilo na protestnu notu Srbije koju im je dostavila ambasadu Podgorici povodom Nikolaidisovog teksta..PODGORICA - Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Crne Gore saopštilo je danas da stavovi Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.