MINISTRI PRETE PROFESORIMA

Izvor: Kurir, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINISTRI PRETE PROFESORIMA

Štrajk prosvetnih radnika od juče skratio časove u 415 škola

BEOGRAD - U 415 škola u Srbiji, juče do 12 sati časovi su skraćeni na 30 minuta, a prema rečima Branka Pavlovića, predsednika Sindikata obrazovanja Srbije, danas se očekuje da će 1.200 škola biti u zakonskoj obustavi rada.

- Štrajk je tek počeo, a ako ne bude rezultata, spremni smo da ga radikalizujemo. Direktori u nekim školama počeli su da prete smanjenjem plata za 30 odsto, a protiv njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ćemo podneti krivične prijave - istakao je Pavlović.

Štrajk organizuju Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost” i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (UPRS), a prosvetni radnici traže povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju i povećanje cene rada za 20 odsto u sledećoj godini.

Ministarstva prosvete i finansija ponudila su zaposlenima u prosveti povećanje mase zarada u narednoj godini za 22,3 odsto. U zajedničkom pismu koje su uputili reprezentativnim sindikatima obrazovanja, istaknuto je da su ministarstva prosvete i finansija pripremila predlog za razgovore, za koji veruju da će biti prihvatljiv za zaposlene u obrazovanju. Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika smatra da je predlog “pun pretnji” i da sadrži nekoliko “suštinskih grešaka”.

- Umesto očekivanog dopisa s podacima o broju zaposlenih i obračunskih koeficijenata, u petak oko 17.30, dobili smo preteće pismo, u kome ministri Lončar i Cvetković upozoravaju sindikate da ćemo, ako budemo štrajkovali, ugroziti realizaciju Protokola za 2007. godinu, što znači da nema ništa od dogovorene korekcije koeficijenata od 6,9 odsto za novembar ove godine. To je dosad neviđen pritisak na prosvetne radnike i teška povreda Zakona o štrajku. Sada je sasvim izvesno da će već danas sve škole u štrajku posetiti policajci, “ljudi u crnom”, instruktori i ko zna ko još - naglasio je Skrobonja i dodao da su u Boru, Nišu, Valjevu i Kraljevu inspektori već u školama.

Prema rečima predsednice Gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja Zorice Kitanović, veliki broj škola u Nišu započeo je juče štrajk tako što su časovi skraćeni na 30 minuta,

Štrajku se odazvala većina osnovnih i srednjih škola Pomoravlja, Resave i Levča. Od 55 osnovnih i 24 srednje škole u Zlatiborskom okrugu, štrajkuje se u pet srednjih škola i tri osnovne. Skraćeni časovi u prepodnevnoj smeni održani su u po dve srednje škole u Priboju i Novoj Varoši, kao i u Tehničkoj školi “Radoje Marić” u Užicu, u dve osnovne škole u Priboju i u Osnovnoj školi “Stari grad” u Užicu. Pozivu Unije sindikata prosvetnih radnika u aranđelovačkoj opštini su se odazvale četiri od 15 osnovnih i srednjih škola. U 18 osnovnih i šest srednjih škola u opštini Smederevo nastava se održava normalno.[ antrfile ]

BUĐENJE UZ “PADA VLADA”

Na Trgu Nikole Pašića juče su se okupili prosvetni radnici Beograda, koji su krenuli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete, da predaju pismo ministru Lončaru i, kako kažu, probude ga iz zimskog sna. Prosvetari su s pištaljkama i pesmom “Pada Vlada”, koja se čula sa zvučnika, krenuli kod ministra Lončara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.