MINISTARSTVO ZDRAVLJA ODLUČILO! U Srbiji izmenjen pravilnik o utvrđivanju moždane smrti

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023, 09:50

MINISTARSTVO ZDRAVLJA ODLUČILO! U Srbiji izmenjen pravilnik o utvrđivanju moždane smrti

Član 2 ovog pravilnika je dopunjen još jednim stavom

Ministarstvo zdravlja promenilo je Pravilnik o medicinskim kriterijumima, načinu i uslovima za utvrđivanje smrti, a izmene su juče objavljene u Službenom glasniku.

Ovim pravilnikom propisuju se medicinski kriterijumi, način i uslovi za utvrđivanje smrti, kao i sastav i način izbora komisije zdravstvene ustanove koja utvrđuje smrt lica po neurološkim kriterijumim.

Izmenjen je, zapravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dopunjen član 2, pa sada pored navoda "  smrt lica, nastupila je ako je na osnovu medicinskih kriterijuma, sa sigurnošću utvrđen i potvrđen potpuni i konačni prestanak moždane cirkulacije (u daljem tekstu: moždana smrt)", dodat i stav:

- Smrt je trajni i nepovratni gubitak svih vitalnih bioloških funkcija ćelija i tkiva u organizmu koji se dokazuju po medicinski utvrđenim standardima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.