Izvor: B92, 18.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINISTAR UPUTIO VLADI PREDLOG ZA REKTORE UNIVERZITETA

Ministar za vise i visoko obrazovanje Gasa Knezevic dostavio je Vladi Srbije predlog za imenovanje rektora i dekana univerziteta u Srbiji. Za rektora Univerziteta u Beogradu predlozena je Marija Bogdanovic, za rektora Univerziteta umetnosti Milena Dragicevic - Sesic, Slavko Caric za rektora Univerziteta u Novom Sadu, Milos Kojic za rektora kragujevackog, a Zoran Milenkovic za rektora niskog univerziteta. Gasa Knezevic je u subotu na sednici Udruzenja profesora i istrazivaca Beogradskog univerziteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da je zamolio Vladu da odlozi za neko vreme predloge za izbor rektora i dekana Univerziteta u Pristini, jer je, kako je rekao, "u Pristini haos". On je, najavljujuci da ce se ovaj predlog naci na dnevnom redu sednice vlade, upozorio: "Ja bih vas obavestio da je g. Milomir Minic nasao za shodno da kaze da se ne nada problemima na kadrovskom terenu, osim na univerzitetima i pogledao je mene. Ja ne znam zasto. Spisak koji sam ja pravio nije mogao ni na jedan nacin doci do njega. Ja mislim da ce oni cak biti sokirani ovim spiskom, jer videcete sami, i vi cete biti pomalo sokirani. Vi znate osnovne principe koje sam pokusao da ispostujem, a oni su se sastojali u postovanju dva stava: jedan je stav kolektiva, drugi je stav studenata", rekao je Knezevic. Gasa Knezevic je rekao da je samo na nekolicini fakulteta, medju kojima na Poljoprivrednom i Defektoloskom u Beogradu, sam, bez konsultacija sa ovim fakultetima imenovao dekane, a na primedbe koje su mu potom upucene sa ovog fakulteta nije zeleo da odgovara. Odgovarajuci na pitanje zasto i univerzitetski radnici ne traze od Vlade Srbije povecanje zarada, Gasa Knezevic je rekao da su one uvecane za 30 odsto i podsetio da je ukinita dnevnica solidarnosti. On je takodje izrazio sumnju da akcije Samostalnog sindikata obrazovanja podsticu ljudi bliski SPS-u.

V.d. rektora Beogradskog univerziteta Marija Bogdanovic podsetila je da je sa Beogradskog univerziteta u protekle dve godine oterano preko 200 profesora i da ce se uskoro izvrsiti revizija odluka o profesorima koji su u tom periodu primljeni na Univerzitet. Ona je skrenula paznju na los materijalni polozaj univerziteta i profesora, istakavsi da najveca univerzitetska plata trenutno iznosi 103 DEM. Bogdanoviceva je takodje rekla i da ce se preispitati odluka po kojoj useljavanje u studentske domove moze da pocne tek 15. decembra, rekavsi da to predstavlja veliki problem za studente, narocito za brucose. V.d. rektora je od Studenstkog centra zatrazila spisak stanara domova, kako bi se sprecile dalje malverzacije u njima, prenosi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.