Izvor: B92, 03.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOSEVIC PRED TRIBUNALOM

Bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic u 10.00 casova je prvi put pojavio se pred Tribunalom u Hagu i osporio nadleznost Tribunala. Sudija Ricard Mej konstatovao je da Milosevic nema adviokata i pitao ga da li mu je potrebno dodatno vreme da izabere advokata. "Smatram ovaj sud laznim sudom i smatram da su optuznice lazne. Radi se o nezakonitoj insitituciji koju nije izabrala Generalna skupstina. Nemam nameru da izaberem zastupnika pred nezakonitim sudom", rekao je Milosevic. "Da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li zelite da vam se procita optuznica", upitao je sudija, na sta je Milosevic odgovorio: "To je vas problem". "Gospodine Milosevicu, mozete dobiti dodatno vreme ako zelite da razmotrite odluku, po pravilu vam sleduje 30 dana za odluku. Imate toliko vremena ako zelite da konsultujete advokata, mozete se zaliti i danas. Da li zelite da se izjasnite danas ili trazite odlaganje?", upitao je sudija. Milosevic je odgovorio da "Tribunal zeli da nade opravdanje za bombardovanje Jugoslavije koje je izvrsio NATO". Na to je sudija konstatovao da se, prema pravilima procedure, smatra da se neizjasnjavanje o optuznici smatra kao da se optuzeni izjasnio da nije kriv. Time je okoncano prvo pojavljivanje Milosevica pred Haskim tribunalom, koje je trajalo 15 minuta. Predsedavajuci Veca je najavio da ce u ovom postupku sledeci pretres biti odrzan od 27. avgusta pa nadalje, u formi statusne konferencije, sem ako se ne odredi saslusanje koje ce biti odrzano ranije.

Advokat Zdenko Tomanovic, koji je u ponedeljak posetio Slobodana Milosevica i s njim razgovarao 3 sata, izjavio je za B92 da bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic ne priznaje Haski tribunal i zato ne zeli da angazuje advokate. 'Milosevic je ostao dosledan u svom stavu, on ne priznaje Tribunal, to je nepostojeca i nistavna institucija, koja je napravljena, prema njegovim recima, da bi se prikrili zlocini NATO, kao deo masinerije za genocid nad srpskim narodom. Samim tim on nece angazovati nijednog advokata da ga brani, dakle niko braniti Milosevica pred haskim tribunalom', kaze Tomanovic. 'Milosevic se oseca jako dobro i izgleda jako dobro. Veoma je miran i stabilan. Oseca ponos za sve ono sto je uradio za odbranu srpskog naroda i svoje zemlje. Naglasio je da se nikada ne bi menjao sa onima koji sada vide nasu zemlju uz objasnjenje da ce se njihove generacije stideti pred onim s to su oni uradili. Milosevic nema ni TV ni radio ni reso u sobi, to je soba 2 puta 4 metra, dakle nije rec o apartmanu', kaze Tomanovic.

Haski tribunal zatrazio je vize za clanove porodice Slobodana Milosevica i ocekuje se da ce Holandija taj zahtev odobriti, izjavio je neimenovan zapadni diplomata. "Kako sam ja obavesten, doslo je do kontakta clanova Miloseviceve porodice i Tribunala i oni su rekli da bi bili zahvalni ukoliko bi im bila odobrena poseta. Mislim da se radi o gospodji Miri Markovic", izjavio je za Rojters neimenovan diplomata. Izdavanje vize Miri Markovic je otezano jer se nalazi na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU, ali diplomate EU ocekuju da bi zabrana putovanja za Miru Markovic mogla biti ublazena, ukoliko Milosevic zatrazi od nje da ga poseti u Tribunalu, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.