Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MILOSEVIC JE, PROSTO, TRAZIO INTERVENCIJU NATO"

Vasington -- Ime norveskog diplomate Knuta Volebeka ne moze da ne zvuci poznato pratiocima zbivanja na Balkanu. Pre dolaska na sadasnju duznost ambasadora u SAD, Volebek je bio sef diplomatije Norveske, a u tom svojstvu, pored ostalog, i predsedavajuci OEBS u vreme kulminacije krize na Kosovu 1999. U susretu s novinarima, prilikom nedavne posete norveskog premijera Vasingtonu, Volebek je izneo detalje svog telefonskog razgovora sa Slobodanom Milosevicem, obavljenog 24. marta 1999, u svojstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavajuceg OEBS zaduzenog da poslednji put pokusa da privoli predsednika SRJ na saradnju kojom bi bila izbegnuta intervencija NATO. Prema Volebekovim recima, bio je to njegov poslednji u seriji kontakata sa Slobodanom Milosevicem. "Pozvao sam ga i upozorio na neminovne posledice daljeg odbijanja saradnje. Rekao sam mu: 'Gospodine predsednice, bice rata ako ne saradjujete. Mislim da jos imate priliku da to izbegnete, ako pristanete na trazenu saradnju i omogucite Kosovarima povratak kucama. Moja je obaveza da, posle ovog razgovora, obavestim komandu NATO o Vasem odgovoru'. Milosevic uopste nije reagovao na to upozorenje. On kao da je, prosto, trazio bombardovanje NATO. Poceo je da mi ponavlja pricu o stradanjima srpskog stanovnistva, a kad sam ga prekinuo i zapitao sta je s desetinama hiljada u to vreme proteranih i izbeglih Albanaca sa Kosova, odgovorio je da su ti ljudi na izletu!?", rekao je Volebek. "Kad sam mu, na to, pomenuo desetine zapaljenih albanskih kuca, koje sam svojim ocima pre toga video na Kosovu, odgovorio mi je, mrtav hladan, da to nisu bile zapaljene kuce vec stogovi sena koje su Albanci palili na svojim imanjima". Prema Volebeku, taj razgovor s predsednikom SRJ zavrsio se onako kako je i poceo i trajao sve vreme, bez i trunke Miloseviceve spremnosti da se suoci sa stvarnoscu i iskoristi sansu da izbegne bombardovanje.

Volebek: "Gospodine predsednice, imamo nepobitne podatke o izuzetno povecanom prisustvu vasih vojnih snaga na Kosovu. Kako to objasnjavate?".

Milosevic: "Te vojne snage nalaze se na Kosovu da bi zastitile vase ljude od albanskih terorista. Ja mislim, gospodine Volebek, da Vi previse gledate CNN!".

Sutradan je doneta odluka o pocetku intervencije NATO protiv SRJ, prve i dosad jedine u poluvekovnoj istoriji organizacije. "Bio je to dan koji nikad necu zaboraviti", rekao je Knut Volebek, ambasador Kraljevine Norveske u Vasingtonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.