MILO, NISI USPEO DA NAS SLOMIŠ! Ponovo kreću LITIJE, u nedelju sa Rumije KRSTONOSNI HOD

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 15:55

MILO, NISI USPEO DA NAS SLOMIŠ! Ponovo kreću LITIJE, u nedelju sa Rumije KRSTONOSNI HOD

Tradicija koja traje vekovima biće ispoštovana i ovog puta.

Posle tromesečne pauze u Crnoj Gori od nedelje, 7. juna, ponovo kreću litije.

Molitveni hod, sa krstom Svetog Jovana Vladimira krenuće na Trojičindan i to sa vrha planine Rumije.

Tradicija koja traje vekovima biće ispoštovana i ovog puta, rekao je barski paroh Jovan Plamenac.

- Bliži se Trojičindan, a time i tradicionalna dugovekovna rumijska litija sa krstom Svetog Jovana Vladimira, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koju niko nije prekinuo ni za sve vreme turskog ropstva, koju su jedino, tri decenije, iz ideoloških razloga, bili zabranili komunisti - naglašava otac Jovan, koji je i starešina Hrama Svete Trojice na Rumiji i dodaje da je ovo prilika da se dopusti nastavak litija u čitavoj državi.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da litije koje SPC organizuje zbog Zakona o slobodi veroispovesti nisu ucena ili pretnja, već jedini način da javno izrazi nezadovoljstvo takvim aktom.

- Za nas je taj zakon nepostojeći, jer ga ne priznaju ni narod, ni Crkva. Međutim, mi nemamo nikakav drugi način da izrazimo nezadovoljstvo i opravdani bunt, osim da izađemo na ulicu i da javno, na miran i dostojanstven način, izrazimo protivljenje zbog takvog zakona - izjavio je vladika Joanikije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.