MILIONER ZA DLAKU IZBEGAO DA GA PROGUTA OKEAN Izneo šok informacije o podmornici: Tražio sam povraćaj novca kada sam video...

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 16:48

MILIONER ZA DLAKU IZBEGAO DA GA "PROGUTA OKEAN" Izneo šok informacije o podmornici: Tražio sam povraćaj novca kada sam video...

Naredni sati su od kritičnog značaja.

Milioner Kris Braun (61) odustao je od vožnje podmornicom "Titan" iako je uplatio depozit za vožnju do olupine "Titanika" zajedno sa prijateljem Hamišem Hardingom (58) koji je jedan od pet nestalih putnika.

Avanturista za britanske medije navodi da je odustao od vožnje kad je video da su upravljačke kontrole podmornice zasnovane na kontrolama za kompjuterske igre dok je naročito bio zabrinut zbog kvaliteta tehnologije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i materijala koje je koristila kompanija koja je vlasnik podmornice.

Britanski tajkun platio je depozit u isto vreme kad i prijatelj milijarder Hamiš Harding koji je jedan od nestalih.

Kris je rekao da je postao zabrinut čim je saznao da se podmornica kontroliše pomoću uređaja u stilu konzole za igre. Podmornica navodno ima modifikovani kontrolor za igre koji zajedno sa četiri dugmeta omogućava operateru da manevriše.

- Saznao sam da koriste stare stubove za skele za balast podmornice, a njene kontrole su bile zasnovane na kontrolorima u stilu kompjuterske igre. Ako pokušavate da napravite sopstvenu podmornicu verovatno biste mogli da koristite stare stubove za skele, međutim, to je bio komercijalni poduhvat. Na kraju sam im poslao e-poštu i rekao: "Nisam više u mogućnosti da idem"'. Tražio sam povraćaj novca - navodi multimilioner.

Posada podmornice teške 10 tona, podsetimo, nestala je u nedelju nakon što je u 8 sati ujutru krenula ka olupini "Titanika". Podmornica je izgubila kontakt sa svojim matičnim brodom sat i 45 minuta nakon polaska.

BBC navodi da se očekuje da će zalihe kiseonika u podmornici nestati oko 13 časova u četvrtak po vremenu u Srbiji što znači da su naredni sati od kritičnog značaja.

Kris je inače upoznao Hamiša na putu do Južnog pola zajedno sa nekadašnjim američkim astronautom Bazom Oldrinom 2016. godine. Dvojica Britanaca su te godine bili na odmoru na ostrvu Neker kod milionera Ričarda Brensona i odlučili su posle "nekoliko piva" da se pridruže vožnji do Titanika.

Obojica su tada uplatili depozit od deset odsto, međutim, troškovi su se od tada više nego udvostručili.

- Jedan sam od prvih ljudi koji su se prijavili za putovanje i to dok se podmornica razvijala - rekao je Braun.

Navodi da je došao do informacija da je kompanija "Oušn gejt" imala dosta omašaja kad su testirali "Titan" na dubinu.

- Shvatio sam da je rizik previsok iako ja nisam od onih koji izbegavaju rizik. Osećam se stvarno uznemireno zbog Hamiša. To je izuzetno jednostavan momak za dogovor. Jedno je sigurno. Hamiš nije tip čoveka koji paniči. Biće izuzetno miran i očekujem da će imati smirujući uticaj na ostale u podmornici i da će im dati nadu - naglasio je Braun.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.