MILIJARDER DOBIO AZIL U CRNOJ GORI! Ismailova Rusija traži zbog ubistva poznatog pevača

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2021, 19:52

MILIJARDER DOBIO AZIL U CRNOJ GORI! Ismailova Rusija traži zbog ubistva poznatog pevača

Pravo azila se sastoji u nesmetanom boravku lica kome je to pravo priznato na teritoriji Crne Gore bez mogućnosti proterivanja ili izdavanja stranoj državi, navodi se u rešenju Višeg suda.

Azerbejdzanac Telman Ismailov, poznati milijarder, pušten je na slobodu, a odobren mu je azil u Crnoj Gori.

Kako se navodi u odluci Višeg suda, koju potpisuje sudija Vladimir Novović, Ismailovu se, nakon dvadesetak dana u pritvoru, ukida ekstradicioni pritvor, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa se okrivljeni pušta na slobodu.

Branilac okrivljenog Miloš Vukanović podneo je danas predlog za ukidanje pritvora Ismailovu, u kojem je naveo da mu je MUP Crne Gore danas odobrio azil, te da donošenjem ovog rešenja, prestaju dalji razlozi za boravak njegovog branjenika u pritvoru.

- Prema članu 22. iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisano je da ministar neće dozvoliti izručenje lica koje u Crnoj Gori uživa pravo azila, pa je samim tim trajanje pritvora obesmišljeno - navodi se u rešenju Višeg suda.

Kako se dalje navodi, pravo azila se sastoji u nesmetanom boravku lica kome je to pravo priznato na teritoriji Crne Gore bez mogućnosti proterivanja ili izdavanja stranoj državi, odnosno azil je apsolutna smetnja za ekstradiciju.

Podsetimo, milijarder je uhapšen 1. oktobra u Podgorici, a za njim je Rusija raspisala poternicu, zbog toga što je, kako se sumnja, povezan sa organizacijom ubistva dva biznismena na području Rusije. Njemu je u Podgorici određen i pritvor od 30 dana.

Kako je pisao portal Crime Russia, koji se bavi vestima iz kriminala u toj zemlji, Ismailov je nakon bekstva iz Rusije namerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada "štitila od izručenja ruskim vlastima". Oni su naveli da je Ismailov vlasnik luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - "Mardan Palas", najskupljeg hotela u Evropi čija je gradnja koštala preko 1,5 milijardi dolara.

Ismailov se potraživao u Rusiji zbog pokušaja ubistva pop pevača Avrama Rusoa u noći između 18. i 19. avgusta 2006. godine. Nepoznate osobe tada su pucale iz kalašnjikova na automobil kojim je u jednoj moskovskoj ulici upravljao poznati pevač. Ruso je tada teško ranjen, ali je uspeo da pobegne ubicama. To je bio drugi napad na njega, a prethodno je bio i kidnapovan.

Moskovsko tužilaštvo otvorilo je tada krivični slučaj pokušaja ubistva (članovi 30 i 105 Krivičnog zakona Ruske Federacije).

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ismailov pušten na slobodu: Azerbejžanski milijarder kog traži Rusija DOBIO AZIL u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 23.Okt.2021, 10:04

Milijarder iz Azerbejdžana, Telman Ismailov pušten je iz istražnog zatvora u Podgorici, nakon što je prethodno dobio azil.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.