Izvor: B92, 13.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILANOVICU PRODUZEN PRITVOR DO DVA MESECA

Krivicno vece Okruznog suda u Beogradu produzilo je pritvor bivsem direktoru Radio-televizije Srbije Dragoljubu Milanovicu protiv koga se vodi istrazni postupak o odgovornosti za pogibuju 16 radnika drzavne televizije u vreme NATO bombardovanja. Advokat okrivljenog, Branislav Gugl, rekao je Radiju B92 da je pritvor Milanovicu produzen 'do dva meseca trajanja' , zbog mogucnosti da pobegne iz zemlje i utice na preostale svedoke. Gugl kaze da ce se zaliti na ovu odluku i objasnjava: "Istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog bombardovanja je zavrsena. Ostalo je da se saslusaju zamolnim putem Karla del Ponte i Jirzi Dinstbir - ali je i to razlog za produzenje pritvora da ne bi uticalo na njih. U medjuvremenu, Milanovicu su oduzete sve putne isprave i tuzilac i istrazni sudija su mu uzeli obecanje da ce se svakom pozivu suda odazivati , tako da ne stoji nijedan zakonski osnov za produzenje pritvora, jer je malo verovatno da neko moze uticati na nekoga ko nije u Jugoslaviji i ko ce se saslusavati zamolnim putem, i koji ga, prema nekim izjavama u javnosti mogu jedino teretiti".

Predsednik Okruznog suda u Beogradu Vida Petrovic Skero izjavila je agenciji Beta da je istraga protiv Dragoljuba Milanovica prosirena na jos dva krivicna dela, za zloupotrebu sluzbenog polozaja, za koje je zaprecena zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Gugl takodje kaze da je tuzilac, tek dva sata pred isteka pritvora prosirio istragu sa dva nova zahteva za krivicna dela koja se odnose na zloupotrebu sluzbenog polozaja. Prema recima Gugla i to je korisceno kao osnov za produzenje pritvora ali "ni to nije zasnovano na zakonu, jer se prvo okrivljeni mora ispitati pa tek sudija moze odluciti da li se moze odrediti pritvor ili ne". Dragoljub Milanovic ce u sredu ponovo biti saslusan po zahtevu za prosirenje istrage potvrdio je Gugl.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.