Izvor: B92, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIHAJLOVIC NEGIRAO POSTOJANJE SPISKA SRPSKIH POLICAJACA

Beograd -- Republicki ministar policije Dusan Mihajlovic ponovo je negirao postojanje spiska srpskih policajaca koje Haski tribunal tereti za ratne zlocine na Kosovu. "Na javnim i tajnim optuznicama Haskog tribunala nema nijednog pripadnika ministarstva unutrasnjih poslova Srbije. Ne postoji nikakav spisak policajaca koji su optuzeni od strane Haskog tribunala za ratne zlocine na Kosovu i Metohiji", rekao je Mihajlovic na konferenciji za novinare u utorak, povodom spiska koji je nedeljnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Reporter" objavio u poslednjem broju.

Na pitanje odakle mu informacija da na tajnim otpuznicama Haskog tribunala nema pripadnika MUP-a Srbije, Mihajlovic je odgovorio da je "to saopsteno prilikom poslednje posete glavnog tuzioca Haskog tribunala Karle del Ponte Beogradu". Upitan da li to znaci da Haski tribunal ne trazi ni nacelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, generala Sretena Lukica, koji je u vreme sukoba na Kosovu bio nacelnik staba policije za Pokrajinu, Mihajlovic je odgovorio: "Ne mogu vam odgovoriti na vase pitanje. Zaista ga ne razumem. Jel' vi optuzujete generala Lukica? Ako ga optuzujete, onda u redu, odna cu da vam odgovorim. Ako ga ne optuzujete, onda nemam o cemu da razgovaram".

Ministar policije nije odgovorio na pitanje istog novinara ko je onda cinio ratne zlocine na Kosovu i ko je odgovoran za hladnjace sa lesevima civila, koji su sa Kosova prebacivani u uzu Srbiju. Novinari su ministra policije podsetili da je premijer Zoran Djindjic krajem prosle godine u intervjuu NIN-u: "Prilicno sam siguran da je vecina policajaca na listi za Hag, jer sam u medjuvremenu to proverio". Dusan Mihajlovic je, medjutim, na takvu konstataciju odgovorio sledecim recima: "Nemojte brkati babe i zabe! Ja sam prvo konkretan, pa budite i vi. Sto se tice premijera Djindjica, dodjite na njegovu konferenciju za stampu, pa ga pitajte. Ja nisam njegov portparol. A ova moja izjava glasi - danas, na danasnji dan, na postojecim javnim i tajnim optuznicama Haskog tribunala, nema nijednog pripadnika MUP-a Srbije".

Novinari su ministra policije pitali zasto on "brka babe i zabe" - jer se na spisku koji je objavio list "Reporter" ne pominju optuzeni, vec lica za koja se prikuplja dokumentacija i spisak potencijalnih svedoka: "Pa vi imate pravo da mislite da sam ja glup. To je vase pravo i nemam nista protiv toga, ali ja citam vase tekstove, pa procitajte i vi pa cete videti sta ste napisali", rekao je Mihajlovic.

Ministar policije je autorima teksta porucio: "Gospodi koja su ucestvovala i ucestvuju u prljavoj raboti, kazem da su i policajci ljudi koji casno obavljaju svoj posao, koji imaju svoje porodice i prijatelje i koji imaju ista prava kao i svi drugi gradjani".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.